FOTO: Prenovljen odsek ceste skozi Prnovše

15.9.2019 | 09:00

FOTO: Prenovljen odsek ceste skozi Prnovše
FOTO: Prenovljen odsek ceste skozi Prnovše
FOTO: Prenovljen odsek ceste skozi Prnovše

V četrtkovem poznem popoldnevu je v Prnovšah potekala krajša slovesnost, na kateri sta Občina Radeče kot investitor in predstavnik lokalnih uporabnikov, namenu predala rekonstruiran del odseka javne poti Radeče-Prnovše.

Spremljajoč kulturni program so oblikovali mladi glasbeniki Glasbene šole Laško-Radeče: za naznanitev začetka je s harmoniko poskrbel Lovro Hirci, za vmesni glasbeni vložek pa kvartet trobent, katerega sestavljajo Jošt Kavšek, Jonas Wetz, Edvin Hrvić in Ana Kmetič.

Izgradnja poti, ki je bila iz Titove ulice v Radečah urejena do gospodinjstva Breznikar-Sirk, sega 40 let v preteklost in temu primerno jo je že pošteno načel zob časa, na kar so vse pogosteje opozarjale številne udrtine, razpoke in tudi primeri plazenja, zato je rekonstrukcija poti, ki za številne predstavlja nujno vsakodnevno povezavo z dolino, velikega pomena.

Kot je v sklopu veznih besed povedala Lucija Sirk, je po nekajletnih dogovarjanjih predsednika KS Radeče, Dušana Podlesnika, z Občino Radeče, projekt rekonstrukcije potekal v štirih fazah, zadnja pa je bila zaključena v juliju. Na razdalji 200 m so bila izvedena zemeljska dela z rušenjem asfalta, vgradnjo kamnite grede, izdelavo nasipov in strojnim izkopom zemlje, gradbena dela z robniki in varovalno ograjo, urejeno je bilo odvodnjavanje s kanalizacijskim jarkom, na koncu pa še urejen zgornji ustroj z vgrajevanjem tampona in izdelavo voziščne konstrukcije z vgradnjo asfaltne zmesi.

Med zbranimi na priložnostni predaji dela ceste v uporabo je bilo največ uporabnikov omenjenega odseka, zlasti krajanov ulice Cesta za gradom in Prnovš, pa tudi pohodniki, saj je rekonstruiran odsek Radeče-Prnovše tudi del rekreativne poti na priljubljen Svinjski rt. Prerez traku sta izvedla župan Občine Radeče, Tomaž Režun in Slavko Breznikar, ki je bil med vsemi uporabniki ceste najbolj vključen v izvedbo del, celo toliko, da se je sam na svoj račun pošalil, da je opravljal vlogo inšpektorja - oba pa sta pred tem nagovorila navzoče in izrazila veselje ter zadovoljstvo, da se je pot celovito uredila na najbolj kritičnih delih.

Za vsebinsko (inženirsko) pravilnost izvedenih del je bilo zadolženo podjetje IBT nizke gradnje, Trbovlje, z direktojem Alešem Božjakom na čelu, za operativni del pa so poskrbeli zaposleni javnega podjetja Komunala Radeče z direktorico Brigito Stopar na čelu in podizvajalec SGML Strojna gradbena mehanizacija Željko Ljubešek s.p.

Projekt je bil v višini 84% sofinanciran z nepovratnimi sredstvi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo po 23. členu Zakona o financiranju občin.

V zaključnem delu so rekonstruiran odsek simbolično prevozili štirje radeški imetniki štirikolesnikov, nato pa se je druženje nadaljevalo ob bogati pogostitvi, katero so pripravili krajani na dvorišču stanovanjske hiše družine Breznikar-Sirk.

Doroteja Jazbec

Galerija

_zodsek (01)
_zodsek (02)
_zodsek (03)
_zodsek (04)
_zodsek (05)
_zodsek (06)
_zodsek (07)
_zodsek (08)
_zodsek (09)
_zodsek (10)
_zodsek (11)
_zodsek (12)
_zodsek (13)
_zodsek (14)
_zodsek (15)
_zodsek (16)
_zodsek (17)
_zodsek (18)
_zodsek (19)
_zodsek (20)
_zodsek (21)
_zodsek (22)
_zodsek (23)
_zodsek (24)
_zodsek (25)
_zodsek (26)
_zodsek (27)
_zodsek (28)
_zodsek (29)
_zodsek (30)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava