Alzheimerjeva bolezen - številne pomanjkljivosti v sistemu pomoči

15.9.2019 | 10:00

Alzheimerjeva bolezen - številne pomanjkljivosti v sistemu pomoči
Alzheimerjeva bolezen - številne pomanjkljivosti v sistemu pomoči
Alzheimerjeva bolezen - številne pomanjkljivosti v sistemu pomoči
Alzheimerjeva bolezen - številne pomanjkljivosti v sistemu pomoči

Na stanje in izzive na področju Alzheimerjeve bolezni v Sloveniji je v ponedeljek, 9. septembra, v Ljubljani, v atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, potekala strokovno srečanje različnih dejavnikov, ki se v Sloveniji ukvarjajo z reševanjem tegob te vedno bolj prisotne bolezni med svetovnim prebivalstvom.

Na tem srečanju smo sodelovali tudi predstavniki Spominčice Novo mesto in združenih spominčic Dolenjske. V uvodnem delu smo si ogledali video projekt in prisluhnili predstavnikom Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Okroglo mizo, na kateri so bili prisotni tudi evropski poslanci, je vodil in oblikoval Ivan Eržen. Bistveni povzetek razprav je ugotovitev, da je v Sloveniji že registriranih 20.000 bolnikov, ki so vključeni v zdravstveno obravnavo, da se z novimi oblikami organizacije nevroloških in psihiatričnih centrov po pokrajinah hitreje nudi pomoč svojcem in bolnikom. Predstavniki nevladnih organizacij, zlasti v združenju SPOMINČICA SLOVENIJE, se s tem niso v celoti strinjali in so nanizali številne težave in opozorili na pomanjkljivosti v sistemu pomoči, saj je bolnikov brez še pridobljene diagnoze v Sloveniji okoli 45.000. Težave so predvsem z namestitvami oseb z demenco v varovana stanovanja, domove …

V posameznih skupinah strokovne obravnave so bile podani smernice nacionalnega programa duševnega zdravja v luči Alzheimerjeve demence, podan je bila mednarodna umeščenost Slovenije na področju demence z vidika strokovnjakov, obolelih, svojcev in skrbnikov. Tu so se predstavniki nevladnih organizacij oglasili in poudarili pomen dela družabnic po Domovih starejših občanov, pri družinah z bolnikom z demenco. Njihova prisotnost tistim 25.000 oseb z demenco, pomeni znatna pomoč zlasti svojcem, predvsem pa osebi z demenco, ker se dogaja, da ta sprejema le prepoznavne osebe iz okolja, znance. Predstavljen je bil odmeven projekt Spominčice Primorske in organizacije celotne Istre. Hrvaški kolegi so predstavili Arhitekturne smernice za prilagoditve prostorov in opreme, svet barv, osebam z demenco.

Gotovo je vsak prisluhnil z zanimanjem besedam dr. Zvezdana Pirtoška, ki je ponovno s preprostimi, razumljivimi besedami predstavil stanje te bolezni.

Strokovni del in organizacijo so prevzeli: Mercedes Lovrenčič, Marjetka Jelenc, Mitja Vrdelja, Ivan Eržen, Štefanija Lukič Zlobec. Nosilci posameznih vključenih inštitucij. Potrebno jih je izreči pohvalo.

Srečanje je bilo namenjeno bližajočemu se svetovnem dnevu demence, 21. septembru. Ob tem dnevu bomo nevladne organizacije organizirali SPREHOD ZA SPOMIN z namenom, da vse občane, ki bodo videli skupino pohodnikov v modrih majicah, kapicah, z modrimi baloni v rokah, da opominjajo javnost o potrebnem hitrem pristopanju k reševanju vseh težav, ki se kopičijo v svetu in pri nas.

Bralce vabimo na hojo, vključevanje. V Novem mestu bo pričetek omogočen iz osmih začetnih postaj, ki ga bodo vodili člani odbora SPOMINČICA Novo mesto, v središčih ostalih občin pa odbori v teh krajih s pričetkom hoje ob 9. uri.

Plakati in obvestila vam omogočajo potrebno informacijo za vključevanje, Pridobite si jo!.

Zaključek bo na Glavnem trgu v Novem mestu ob 11. uri, s pozdravnimi besedami in priložnostnim programom.

J. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava