DL: Najvplivnejši Slovenec o nogometu, denarju in zakulisju

12.9.2019 | 11:30

Čas je namenil tudi fotografom. (Foto: M. G.)

Čas je namenil tudi fotografom. (Foto: M. G.)

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe o nogometu in zakulisju te igre – Mož, ki vnaša spremembe in ima podporo

Gost že šestega letošnjega pomenkovanja v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici je bil Aleksander Čeferin, verjetno ta hip najvplivnejši Slovenec na svetu. Je namreč v drugem mandatu predsednika Evropske nogometne zveze Uefa, ki usmerja dogajanje v športu in ima več privržencev kot katerakoli verska skupnost, pri čemer sam dodaja, da se bogovi v nogometu zamenjajo vsakih deset let.

Prihodnost evropske nogometne birokracije želi Grosupeljčan iz znane odvetniške družine postaviti v nove okvire. »Uefa je potrebovala prevetritev, novi red, saj so stare strukture okostenele na svoj položajih. Jasno sem dal vedeti, da mora biti mandat prvega moža Uefe omejen,« je dejal. Kaj je slovenski nogomet dobil z njegovo izvolitvijo? Veliko, je dejal, a posebnih privilegijev, kot bi mnogi pričakovali, ne bo. Saj jih niti ne more biti,« je poudaril. Zelo je bil ponosen na sodnika Damirja Skomino, ki je bil najboljši posameznik v finalu letošnje Lige prvaka. Za prvega moža zadnje tekme v sezoni ga je predlagal sodniški komite, na koncu je zadnjo besedo dal predsednik.

Med pogovorom se je Čeferin dotaknil tudi ogromnega denarja v nogometu. »Tako je in tako bo tudi ostalo. To je trg, čeprav menim, da so zneski v nebo vpijoči,« je dejal. Tudi o aferi nekdanjega prvega moža svetovne nogometne organizacije Michela Platinija, ki mu očitajo vpletenost pri organizaciji svetovnega prvenstva v Katarju, je govoril. Je nasprotnik sodobne tehnologije v nogometu, Vara. Ponosen je na številne programe Uefe, tudi pomoči otrokom, spodbujanja razvoja mladih …

»Seveda sem izjemno počaščen, da smo poletno sezono večernih pomenkovanj na Škrabčevi domačiji sklenili s tako uglednim gostom, sicer mojim prijateljem, Aleksandrom Čeferinom,« je dejal Janez Škrabec in obljubil nadaljevanje novih doživetij, od jeseni v Škrabčevem skednju.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 27. junija 2019

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava