DL: Smeti, zadrege in ukrepi - Očitno jih vozijo ponoči

10.9.2019 | 14:45

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

V razpravi o komunali v precep prepolni ekološki otoki – Smeti na avtobusnih postajališčih, kot da nismo v isti občini – Voda ponekod pretrda, ponekod že z manj pesticidov

Ali bi bilo bolje, da bi ekološke otoke ukinili, je očitno vse pogostejše vprašanje na brežiškem območju. Komunala Brežice ga ne zastavlja dobesedno ali pa tudi tako. Nekateri posnetki ekoloških otokov, se pravi namenskih površin z več zabojniki za ločeno oddajanje odpadkov, so z zanimanjem opazovali tudi svetniki na seji občinskega sveta, kjer je direktorica komunale Jadranka Novoselc predstavila letno poročilo javnega podjetja Komunala Brežice.

Na odpadke se je nanašalo tudi nekaj svetniških razprav in pobud. Še vedno so v naravi črna smetišča, je opozoril Miran Omerzel. Predlagal je organizirano akcijo, s katero bi ljudi pripravili do tega, da bi se odpovedali odlaganju na črna smetišča. Nihče od prisotnih ni želel napovedati uspeha takega predlaganega osveščanja. Odstranjevanje ambrozije, za katero se je prav tako zavzel Omerzel, bo najbrž lažje delo, saj je tu potrebna le redna in pravočasna košnja, ki jo bo komunala, kot obljublja, izvajala tudi naprej.

Na odlagališču so tudi gume in azbest.

Naj nepobrani odpadki ne ločujejo mesta in podeželja, je sporočal Marijan Žibert z območja Velike Doline. »Komunala iz naših krajev redno odvaža smeti. Ampak posode za smeti na avtobusnih postajališčih bi nekdo tudi moral prazniti. Včasih iz njih poberem odpadke sam. Če komunala pobira smeti v takih posodah v mestu, bi bilo prav, da posode prazni tudi na podeželju,« se je zavzel Žibert. Prispeval pa je tudi zanimivo podrobnost iz življenja občanov. Na Koritnem je črno smetišče. Ljudje tja očitno vozijo ponoči, saj tistih, ki odlagajo, ne vidi nihče. Ampak ne vozijo na Koritno samo domačini, kajti na odlagališču so tudi gume, azbest in podobno,« je dejal Žibert.

Posebno poglavje komunale je oskrba z vodo. V Sromljah že vrsto let opozarjajo na strokovne ugotovitve, da je v njihovem vodovodu ostanek pesticida. Na te neugodne razmere je na sejah občinskega sveta doslej večkrat usmerjal javno pozornost svetnik Ferdo Pinterič, a mu očitno niso prisluhnili, vsaj ne dovolj resno. Zdaj je komunala, kot je povedala direktorica Jadranka Novoselc, vgradila napravo za odstranjevanje pesticida in rezultat čiščenja je ugoden. Ni znano, kaj bodo storili z vodovodom na območju Pišec. »Imamo zelo trdo vodo in kamen iz nje se nabira na naših strojih,« je poudaril že omenjeni svetnik Omerzel. O usodi njegove prošnje, da naj bi na tem vodovodu vgradili naprave za mehčanje vode, se občinski svet z gostujočimi poročevalci ni izrekel.

Ali razvijati velike javne vodovode ali majhne vaške, se na seji niso spraševali. Brežiško uradno stališče o tem je jasno že od prej. Prihodnost morajo imeti veliki javni vodovodi, ker so vaški lahko zdaj zdaj na udaru različnih stranskih vplivov od zunanjega onesnaženja do loma cevi. Direktorica Jadranka Novoselc je posredno spomnila na enega zadnjih velikih prevzemov lokalnega vodovoda in njegovo umestitev v sistem javnih vodovodov, to je bil vodovod Bizeljsko. Ni sicer govorila o prevzemu, a je omenila, da ta vodovod postopoma urejajo po merilih dobrega javnega vodovoda.

Župan Ivan Molan na splošno o predajanju vaških vodovodov pod okrilje javne oskrbe Komunale Brežice meni, da so taki »prevzemi« problem. Namreč, dokler lokalni vodovod deluje, ga uporabniki ne dajo, ko pa v njem zmanjkuje vode, ga želijo predati nekomu v oskrbo.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 27. junija 2019

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava