DL: Zadnje slovo - Zijajoče razvaline na obzidjih nekaterih pokopališč

10.9.2019 | 11:00

Bojan Trdan, direktor Komunale Ribnica (Foto: M. G.)

Bojan Trdan, direktor Komunale Ribnica (Foto: M. G.)

Od novega leta za približno 35 odstotkov višje cene najema grobnih mest – Lani manj pogrebov kot leto prej – V nastajanju prostor za raztros pepela

V Sloveniji je vse več žarnih pogrebov, ki so tudi cenejši od klasičnih. V nekaterih mestih, denimo v Ljubljani ali Novemu mestu, je ta odstotek skoraj 90-odstoten, v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok, ki jih pokriva podjetje Komunala Ribnica, pa 85- odstoten. Svojci se za klasične pogrebe najbolj odločajo v odročnih krajih, Velike Poljane, Sveti Gregor, v ribniški dolini pa največkrat za žarne. Zaradi ozkosti pokopališča, ki ne omogoča več razširitve, je v Loškem Potoku vsak pogreb žarni.

Lani je na »zadnjem domu« v vseh treh občinah, razen na pokopališčih v Grčaricah in Jurjevici, kjer za dejavnost skrbita pokopališča uprava oziroma gasilsko društvo, Komunala opravila 117 pogrebov, največ v občini Ribnica, in sicer 71, v Loškemu Potoku 30, v Ribnici pa 16. Po podatkih, razlaga direktor tega podjetja Bojan Trdan, se je umrljivost na Ribniškem lani znižala: leta 2017 so opravili 150 pogrebov, pred leti pa se je ta številka gibala med 70 in 85 umrlih.

»Svojci se tudi pri nas že odločajo, da bi pokop opravili z raztrosom pepela, je dodal Trdan. Želji bi seveda lahko ugodili, a za to še nimamo pogojev. Kot primerno in dostojno mesto za raztros je označil pokopališče na Vidmu v Dolenji vasi, največje pokopališče v občini, v Hrovači, tem pogojem ne ustreza. Občini Ribnica bodo predlagali, da zagotovi denar, da bi lahko na Vidmu uredili prostor tudi za pokop z raztrosom pepela.

Z novim letom bodo za približno 35 odstotkov višje cene grobnih mest na pokopališčih v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok, ki se niso spreminjale od leta 2011 in so, tako Trdan, najnižje v državi. Da jih je bilo treba nujno popraviti, sklep o tem so soglasno sprejeli vsi trije občinski sveti, je izkazal zaključni račun za leto 2018, z izgubo na pokopališki dejavnosti. »Žal z zdajšnjo ceno najemnine grobnih mest, ki bi jo morali popraviti že leta 2017, ne moremo pokriti vseh stroškov poslovanja, kot so poraba vode, odvoz smeti, košnja trave, kidanje snega … Ne glede na to smo bili lani prisiljeni obnoviti obzidje na pokopališču pri Svetem Gregorju, in to je vse,« je dejal Trdan.

Tokratni dvig cen grobarin bo za približno 35 odstotkov, položnice bodo najemnikom v vseh treh občinah začeli izstavljati prvega januarja leta 2020. Cena za enojni grob se bo zvišala za 6,04 evra in bo treba zanj po novem plačati 17 evrov, za dvojni grob 30,55 evra (cena se bo zvišala za 8,64 evra), za trojni grob 42,50 evra (cena se bo zvišala za 9,64 evra), žarni grob pa bo stal 15 evrov (cena se bo zvišala za 4,04 evra).

Z višjimi cenami, vse so brez DDV, bo podjetje na tej dejavnosti pridobilo približno 12.470 evrov dodatnih sredstev. Del teh naj bi porabili za manjša vzdrževalna dela, večji del pa za ureditev obzidij na skoraj vseh pokopališčih, ki so sicer del kulturne (sakralne) krajine, a žal ponekod razpadajo, ter zamenjavo kritine.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 20. junija 2019

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava