DL: 80-milijonska naložba - Kitajska? Brežice zagotovo!

9.9.2019 | 14:00

Inovacije iz TPV (foto iz arhiva DL) so pripomogle k velikim novim poslom, novi posli k novim naložbam in delovnim mestom.

Inovacije iz TPV (foto iz arhiva DL) so pripomogle k velikim novim poslom, novi posli k novim naložbam in delovnim mestom.

Skupina TPV v nove proizvodne zmogljivosti na dveh lokacijah v Brežicah vlaga skoraj 80 milijonov evrov – Naložbo ima za strateško pomembno tudi država – TPV se ozira po Kitajski

Skupina TPV iz Novega mesta je v zadnjih dveh letih pridobila pomembne nove posle za največje svetovne proizvajalce v avtomobilski industriji, zato načrtuje širitev proizvodnih zmogljivosti, med drugim v Brežicah.

Družbe skupine imajo trenutno več kot 1200 zaposlenih na petih lokacijah v Sloveniji in eni v Srbiji. V Šentlenartu pri Brežicah že imajo poslovno enoto, nove parcele pa so kupili še v Industrijsko-poslovni coni (IPC) Brezina pri Brežicah. Na obeh lokacijah bodo vzpostavili proizvodnjo v obstoječih objektih in hkrati na obeh koncih tudi zgradili nove objekte.

Kot so prejšnji teden sporočili iz brežiške občine, je začetek gradnje predviden že avgusta, medtem ko naj bi proizvodnjo zagnali februarja 2021. Naložba, ki jo je kot strateško in podpore vredno prepoznala tudi država, bo dosegla približno 78 milijonov evrov. Z njo bodo ohranili zdajšnjih 200 delovnih mest v brežiški poslovni enoti in jim v prihodnjih letih dodali še najmanj 50 novih.

V Brežicah bodo izdelovali komponente iz visoko trdnostnega jekla in aluminija. S sodobno tehnologijo oblikovanja in spajanja kovin, avtomatizacijo, podprto s sodobnimi robotskimi sistemi in sistemi umetne inteligence, Brežice dobivajo pametno tovarno, zato lahko zaposlitev v naslednjih letih poleg proizvodnih delavcev pričakujejo tudi visoko izobraženi strokovnjaki, tehniki in inženirji na področju tehnologij, robotike in avtomatizacije.

Skupina TPV potrebuje nove proizvodne zmogljivosti zaradi nekaterih novih velikih poslov na področju razvoja in proizvodnje komponent. Med njimi predsednik uprave Marko Gorjup še posebej izpostavlja sodelovanje z BMW, od katerega so na področju podvozij pridobili izjemno obsežna naročila, pa tudi z Volvom, za katerega bodo izdelovali veliko različnih komponent za električne avtomobile, ki bodo šli v proizvodnjo leta 2020.

TPV je nove posle in razvojne načrte marca letos predstavil tudi gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki so se mu predstavniki podjetja konec aprila priključili tudi na obisku na Kitajskem. V Šenjangu v provinci Liaoning so se zanimali za novo lokacijo tovarne, s katero bi bili blizu večjih kupcev.

»Razvoj in obseg poslovanja z našimi kupci bo v prihodnje narekoval tudi investicije zunaj Evrope, a trenutno je investicija v občini Brežice na obeh lokacijah ključna naložba za pokrivanje zahtev kupcev in poslov pridobljenih v preteklem obdobju,« so nam potrdili v podjetju.

TPV je v zadnjih letih že razširil proizvodne zmogljivosti in poskrbel za tehnološke posodobitve z avtomatizacijo in robotizacijo na vseh svojih lokacijah. V zaključni fazi je pametna tovarna na Veliki Loki, povečali so zmogljivosti za proizvodnjo prikolic na Ptuju in pravkar končujejo prenovo prodajno-servisnih centrov v Novem mestu in Brežicah.

Občina Brežice je za umestitev naložbe TPV pripravila dopolnitev in spremembo veljavnega občinskega podrobnega prostorskega načrta za IPC Brezina. Kot se pohvalijo v kabinetu župana Ivana Molana, so spremembe pravočasno uskladili z vsemi (desetimi) pristojnimi nosilci urejanja prostora in dokument javno razgrnili, potrdil pa ga je tudi občinski svet.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 27. junija 2019

B. Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava