Minister Erjavec: Gasilci med najbolj cenjenimi

9.9.2019 | 13:30

Minister Erjavec: Gasilci med najbolj cenjenimi

Ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije je bila v nedeljo, 8. septembra, v Metliki slavnostna akademija, na kateri je minister za obrambo Karl Erjavec zbrane nagovoril kot osrednji govornik.

Minister je izpostavil solidarnost in ohranjanje slovenstva kot zelo pomembni gasilski vrednoti, ki se prenašata iz roda v rod, ter dejal, da je slovensko gasilstvo eden od stebrov slovenske državnosti. Poudaril je, da so gasilci med najbolj cenjenimi poklicnimi skupinami v Sloveniji ter da je slovensko gasilstvo med najbolj razvitimi v Evropi in širše. V nadaljevanju je minister izpostavil pomen sodelovanja med različnimi organizacijami, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, in pri tem omenil odlično sodelovanje Gasilske zveze Slovenije in Slovenske vojske. »Naravne nesreče so ene od glavnih groženj, ki pretijo naši varnosti in državljanom, ter ne poznajo meja, zato je treba temu področju namenjati ustrezna sredstva«, je še povedal minister Erjavec

Na področju predpisov in sistemskega urejanja področja gasilstva je minister izpostavil prenovo Zakona o gasilstvu, in pri tem zlasti urejanje statusa prostovoljnih gasilcev. Poudaril je tudi pomen gasilskega izobraževanja in usposabljanja, in s tem v zvezi prenovljen program usposabljanja, ki bo omogočil še večjo učinkovitost, ter pomen dela z gasilskim podmladkom.

Minister za obrambo Karl Erjavec je ob 70-letnici čestital vodstvu Gasilske zveze Slovenije, krovne in mednarodno prepoznavne organizacije slovenskega prostovoljnega gasilstva, ki vzorno nadaljuje in nadgrajuje humano gasilsko poslanstvo. Obenem je minister ob 150-letnici slovenskega gasilstva čestital in se zahvalil vsem slovenskim gasilkam in gasilcem, ki so steber varstva pred naravnimi in nesrečami, saj ukrepajo, rešujejo in pomagajo državljanom ob širokem spektru nesreč – od požarov in različnih naravnih ujm do prometnih in industrijskih nesreč. Tudi v prihodnje je minister Karl Erjavec slovenskim gasilkam in gasilcem zaželel velike složnosti in enotnosti, kot so ju že izkazovali doslej.

Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in župan Občine Metlika Darko Zevnik.

Ministrstvo za obrambo RS Slovenije

Zvočni zapisi

Govor ministra Erjavca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava