DL: Tina Pezdirec - Uspešna tudi v Moskvi

8.9.2019 | 13:40

Irina Kolar in Tina Pezdirec

Irina Kolar in Tina Pezdirec

Petošolka Tina Pezdirec se je na mednarodnem tekmovanju pevcev v Rusiji v svoji kategoriji uvrstila med pet najboljših

Tina Pezdirec iz Slamne vasi, ki v metliški osnovni šoli prav v teh dneh končuje 5. razred, se spominja, da je prvič javno zapela na vrtčevski prireditvi Pokaži, kaj znaš, ko je bila stara štiri leta. Na tamburico jo je spremljala starejša sestra Katja, na orglice pa oče Stanko. Ko je v 1. razredu začela peti v otroškem pevskem zboru, je takoj pritegnila pozornost profesorice glasbe in zborovodkinje Irine Kolar. »Izstopala je po posluhu in razponu glasu, dikciji. Počasi in z majhnimi koraki sem delala z njo, bolj resno pa sva začeli vaditi solo petje, ko je bila Tina v 3. razredu. In zelo hitro so bili vidni rezultati,« pravi Kolarjeva.

Že v 3. razredu je šla Tina na festival Blejski zlati mikrofon in v svoji kategoriji zasedla 3. mesto. V 4. razredu se je v Ljubljani udeležila festivala Veseli veter, na katerem je le ona dobila za nagrado sodelovanje na mednarodnem tekmovanju pevcev, ki je bilo pretekli mesec v Moskvi. »V moji kategoriji je bilo na moskovskem tekmovanju okrog 50 pevcev, uvrstila pa sem se med prvih pet, ki so dobili zlato priznanje. Odločila sem se za kategorijo jazz – estradno petje. Izbrala sem Opero 2 in Kako mladi smo bili, zapela pa sem v ruščini,« je povedala Pezdirčeva, njena mentorica Kolar pa je dodala, da je predvsem v Operi 2 Tina pokazala, kako zelo širok glasovni razpon ima.

Kaj rusko priznanje pomeni za 11-letno učenko? »Če bi živela v Rusiji, bi imela brezplačne seminarje pri priznanih pevcih, nastopala bi lahko v različnih predstavah. Upam, da ji bo uspeh v Moskvi pomagal tudi v Sloveniji. Dobila je tudi potrditev, kako dobra je,« je s Tininim uspehom zadovoljna Irina Kolar.

Pezdirčeva je bila uspešna tudi na mednarodnem vokalnem festivalu in tekmovanju slovanske glasbe v Škofji Loki z naslovom Blagoslovi me, moj talisman, kjer je v svoji kategoriji zasedla 3. mesto. »Tina lahko poje prvi, drugi ali tretji glas. Poje v šolskem otroškem in mladinskem pevskem zboru ter v dekliški pevski skupini Cantabile ter nastopa v osnovnošolskih muzikalih. Priznam, da je na naši šoli kar veliko glasbenih potencialov, za Tino pa lahko rečem, da je zelo resna in vztrajna,« je Kolarjeva pohvalila Pezdirčevo, ki se v metliški podružnici Glasbene šole Črnomelj uči igrati tudi na klavir.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 27. junija 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava