Ogledali smo si nadgrajeni del Kraške učne poti od Lebice do Krupe

6.9.2019 | 11:55

Ogledali smo si nadgrajeni del Kraške učne poti od Lebice do Krupe
Ogledali smo si nadgrajeni del Kraške učne poti od Lebice do Krupe

V soboto, 31. 8. 2019, smo za turistične vodnike Bele krajine organizirali strokovno voden ogled nadgrajenega dela Kraške učne poti od Lebice do Krupe. Ureditev poti smo izvedli v sklopu projekta MISTERION – Doživetje skrivnosti voda, ki se izvaja po Programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška 2014−2020 in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ena od aktivnosti v projektu MISTERION je bila nadgradnja Kraške učne poti od Lebice do Krupe. Ureditev poti je obsegala: postavitev učilnice v naravi in razgledne točke, ureditev dostopa do Judovske hiše, postavitev opreme za obiskovalce, didaktična igrala, označitev elementov dediščine ter izgradnjo brvi čez Krupo in s tem podaljšanje Kraške učne poti od Lebice do Krupe za 2500 m.

V soboto, 31. 8. 2019 smo za turistične vodnike Bele krajine organizirali strokovno voden ogled nadgrajene Kraške učne poti ob Krupi.

Iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave sta strokovne vsebine podala Matej Simčič in Andrej Hudoklin. Slednji je zaslužen za odkritje kraške vodne jame Izvir jamske školjke, kjer so leta 2010 našli prve žive primerke edinstvene jamske školjke Jalžićeve kongerije.

Kulturno dediščino na območju reke Krupe in njene okolice je predstavila Alenka Snoj, lokalna vodnica. Zgodbe o življenju prebivalcev na tem območju pa je doživeto pripovedoval domačin, Janez Malnarič iz Moverne vasi.

Iskrena hvala vsem, tudi turističnim vodnikom Bele krajine, ki so 'vsrkavali' informacije za prihodnja vodenja po tem območju. Videli, slišali, občutili so mističnost lokacije.

Naj izpostavimo samo osrednjo informacijsko točko, nahajališče jamske školjke kongerije (Jalžićeva kongerija / Congeria jalzici). To je edina znana živa jamska školjka na svetu. Preživela je že več kot 50 milijonov let. Da si lažje predstavljamo, to je bilo približno takrat, ko so izumrli dinozavri. Tudi za jamsko školjko so menili, da je izumrla. Vendar, oktobra bomo praznovali devet let, odkar smo našli prve primerke žive jamske školjke v neposredni bližini, v kraški vodni jami blizu izvira reke Krupe. To je edino nahajališče v Sloveniji. Še več, redke države v Evropi se lahko pohvalijo, da imajo na seznamu številih jamskih živali tudi školjko kongerijo.

Če povzamemo, Kraška učna pot je namenjena spoznavanju naravne in kulturne dediščine, sprostitvi in rekreaciji, učencem in dijakom pa služi kot učilnica v naravi.

Občina Semič, vodilni partner

Galerija

_zzzzzzzpot (01)
_zzzzzzzpot (02)
_zzzzzzzpot (03)
_zzzzzzzpot (04)
_zzzzzzzpot (05)
_zzzzzzzpot (06)
_zzzzzzzpot (07)
_zzzzzzzpot (08)
_zzzzzzzpot (09)
_zzzzzzzpot (10)
_zzzzzzzpot (11)
_zzzzzzzpot (12)
_zzzzzzzpot (13)
_zzzzzzzpot (14)
_zzzzzzzpot (15)
_zzzzzzzpot (16)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

6.9.2019Oceni vl 

Eden od biserov Bele krajine, kar Krupa in okolica sta, je res prostor na katerega turistični vodniki ne smejo pozabiti. Organizator je pritisnil na pravo tipko! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava