DL: Obdavčitve - Če ne zidajo, naj pa prodajo

21.8.2019 | 14:15

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

Dajatve praviloma sprožajo nezadovoljstvo tistih, ki so jim namenjene, in to se dogaja tudi ob spreminjanju sevniškega odloka o dajatvi na uporabo stavbnih zemljišč – Nadomestilo pomemben vir v proračunih občin – Boštanj ni isto kot Sevnica

Dajatve, posebej pa njihovo uvajanje, praviloma sprožajo nasprotovanja tistih, ki so jim namenjene. To velja tudi za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ki mu v sevniški občini prav zdaj namenjajo več pozornosti.

Ta odlok, ki je v prvi obravnavi, pomeni usklajevanje predpisa z resničnim stanjem v prostoru. Odlok ne spreminja vrednosti točke in ne spreminja obremenitve na tistih objektih, za katere se že obračunava nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča,« pojasnjuje župan Srečko Ocvirk. V plačevanje vključujejo na novo nekatere vrste objektov. Pri tej vključitvi so naleteli na kar nekaj izzivov, med temi so zelo različne površine in zelo različni tipi objektov, ki niso dosledno v evidenci, to so predvsem pomožni kmetijski objekti in razni "neobjekti", kamor spadajo šotori. Na novo vključujejo tudi nezazidana stavbna zemljišča. Za ta je uvedba plačila nadomestila možna le tam, kjer veljajo izvedbeni prostorski akti. »Spremenjeni odlok je vzvod za pospešitev prometa z zazidljivimi zemljišči. Če nekdo poseduje zazidljivo zemljišče in ga ne da na trg in sam na njem ničesar ne stori, nam to v prostoru dela težavo. Ena od težav je povezana s spreminjanjem prostorskih aktov, kajti ministrstva pri potrjevanju sprememb prostorskih aktov računajo bilanco nezazidanih stavbnih zemljišč. In če ima veliko lastnikov v posesti nezazidana stavbna zemljišča, imamo težavo v pridobivanju novih stavbnih zemljišč, glede na to, da že imamo na razpolago nezazidana stavbna zemljišča,« pojasnjuje župan Srečko Ocvirk.

Šotori tudi pod plačilom

Direktor občinske uprave Zvone Košmerl dodaja, da se občina za spremembe ne odloča na lastno željo. Po njegovem je omenjeno področje v Sloveniji v zadnjem času precej na prepihu, predvsem potem, ko so se nekoliko zmanjšale dejavnosti za uvedbo davka na nepremičnine. Država narekuje občinam uskladitev evidenc, izvajanje prostorske zakonodaje in tudi obračunavanje lokalnega davka, kot po domače rečemo nadomestilu, ki je edini lokalni vir in ni zanemarljiv tudi v vseh proračunih slovenskih občin.

»Naš odlok seveda prinaša nekaj sprememb. Uvaja plačevanje nadomestila za vse zgrajene stavbe glede na dejansko rabo. Črtali smo oprostitve, ki so v neskladju z zakonom; občina je bila doslej celo nekoliko bolj prijazna do oprostitev kot zakonodajalec. S prvim januarjem 2020 naj bi začeli plačevati tudi za nezazidana stavbna zemljišča. Naselje Boštanj se uvrsti v prvo kategorijo glede na primerljivo komunalno opremljenost. V zadnjih dvajsetih letih je bilo v tem pogledu v Boštanju marsikaj narejenega,« pojasnjuje direktor Košmerl. Po njegovih besedah bodo podatke pridobivali izključno iz registra nepremičnin oziroma iz drugih uradnih evidenc, medtem ko je bila doslej podlaga za obračunavanje predvsem samoprijava lastnikov.

O predlaganem spreminjanju odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč so nedavno na seji razpravljali občinski svetniki. Pri tem je posebej izstopala razprava o omenjenem izenačevanju Sevnice in Boštanja. Tomaž Lisec in Franc Povše sta temu napovedanemu ukrepu nasprotovala, češ da Boštanj še ni tako komunalno urejen, kot je Sevnica. Župana Srečka Ocvirka za zdaj tako prepričevanje ni prepričalo.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 6. junija 2019

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava