Marijino vnebovzetje v Olimju

20.8.2019 | 12:40

Marijino vnebovzetje v Olimju
Marijino vnebovzetje v Olimju

V četrtek, 15. avgusta, na praznik Marijinega Vnebovzetja, smo se farani Olimja, sosednjih župnij in romarjev iz vseh koncev Slovenije in zamejstva poklonili naši nebeški Kraljici in Materi Mariji. Slovesnost smo pričeli s procesijo z Najsvetejšim in kipom Marije Spremljevalke po vasi Olimje z blagoslovi ob kapelicah. Pri procesiji so sodelovala razna društva in godba na pihala iz Svetine nad Štorami. Slovesno sv. mašo je ob somaševanju osmih domačih in sosednjih duhovnikov ter dveh duhovnikov iz Poljske daroval škof, msgr. Franc ŠUŠTAR iz Ljubljane. Škof je v svojem nagovoru spomnil množico vernikov, bilo jih je več kot tisoč, kako je praznik znamenje življenja. Marija je za vse nas znamenje, ki se mu moramo pridružiti. Kristjani smo romarji, kot je bila to tudi Marija, ki je odhitela k svoji teti Elizabeti. Že ona spozna Marijo kot tisto, ki je znamenje, polno življenja. Ona sama daje življenje. Imamo pa še drugo znamenje, o katerem govori apostol v Razodetju, to je znamenje zmaja, ki je poln smrti, laži in krivic. Je močan in mnoge očara a na koncu bo uničen, pogubljen. Škof je vprašal prisotne, po kateri poti hočejo hoditi skozi življenje, jim bo vodnica Marija ali kdo drug? Odločitev za Marijino pot je pot, ki vodi v nebesa, v popolno srečo. Kljub trnju, ki nas včasih zbada na tej poti, se z vsem srcem odločimo za Marijo. Ona nam prav tako, kot njen sin Jezus govori: Grem, da vam prostor pripravim. In ta prostor so nebesa, večna sreča, ki nas čaka pri Bogu.

Vsi, ki niso mogli priti v cerkev, so ostali na samostanskem dvorišču. Zanje so bili pripravljeni sedeži in velik ekran, na katerem so lahko spremljali dogajanje v cerkvi, dvorišče pa je bilo tudi ozvočeno. Pri maši je čudovito prepeval domači pevski zbor in še polepšal že tako lepo vzdušje, ki nam ga je podaril Bog s čudovitim sončnim dnem.

Po sv. maši in litanijah Matere Božje je sledila tradicionalna pogostitev pred cerkvijo in na samostanskem dvorišču, na koncu pa je sledil še kratek kulturni program.

E. B.

Galerija

olimje (01)
olimje (02)
olimje (03)
olimje (04)
olimje (05)
olimje (06)
olimje (07)
olimje (08)
olimje (09)
olimje (10)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava