Naš pohod: Nazaj v planinski raj, na Ratitovec!

19.8.2019 | 12:45

Naš pohod: Nazaj v planinski raj, na Ratitovec!
Naš pohod: Nazaj v planinski raj, na Ratitovec!

V zgodnjem sobotnem jutru se je skupina 27, nad katero ni bil navdušen le vodja planinske skupine Marjan Markovič, zbrala v Dolenjskih Toplicah z željo, da gremo v gore, poglede iskat, po pozitivno energijo, na dobre flancate in še bi lahko naštevali, na Ratitovec (1678 m) nad Železniki na jugu in z Jelovico na severu. Ta naravni biser Slovenije nam ponuja rekreacijo, oddih in sprostitev. Ratitovec je pravi kraj miru in tišine.

Vožnja mimo Ljubljane, Škofje Loke, do Železnikov je hitro minila. Vrhovi so bili že zgodaj obsijani s soncem in so kar vabili in mi vsi neučakani, saj večina že lep čas ni obiskala kaj drugega kot bližnje dolenjske gričke in gore. Ratitovec pa nudi enega izmen najlepših in obširnih razgledov v slovenskih planinah: na Julijce s Triglavom v sredini, na Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe ter Škofjeloško hribovje.

Ratitovec ima več vrhov, najbolj znana sta Gladki vrh in Altemaver, vmes pa je prenovljena Krekova koča, ki je bila cilj našega pohoda.

Za vzpon smo izbrali pot iz Prtovč. Pot ni zahtevna, do vrha smo prišli v dobri uri in pol. Polagoma vzpenjajoče steze spotoma odkrivajo veličastne poglede po prelepih naravnih biserih Slovenije. Vsaka pot je pustolovščina zase. Krekova koča v vznožju dveh vrhov, obdana s kravami, ki so navajene obiskovalcev, obkrožena z bogato gorsko favno, z odlično gostinsko ponudbo, je pravi raj za uživanje. Narava je tu zgradila pravo razkošje, veličasten mejnik med zemljo in nebom. Če pa je še družba prava, se vse poklopi in dan je popoln. Tak je bil tudi naš, naš pohod nazaj v planinski raj. Težko se je bilo posloviti in se vrniti v dolino. Gore so tiste, kjer pozabimo na vse vsakdanje tegobe, se prepustimo danemu trenutke in čas teče malo bolj počasi. Vrnili smo se na izhodišče po krožni poti in se ozirali nazaj, nazaj v raj, ki smo ga vsaj za nekaj časa zapustili.

V Dolenji vasi, kjer so doma naši odlični skakalci, v bližnji gostilni, ob brenkanju domačina na kitaro, ob dobri kavi in pijači, smo se poslovili, S TIHO ŽELJO KMALU SPET SKUPAJ SREČO ISKAT V GORE, KJER JE DOMA!

Elica Pavlič
planinska skupina DU Dolenjske Toplice

Galerija

pohod (1)
pohod (2)
pohod (3)
pohod (4)
pohod (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava