Zmagovalec talentov iskreno o svoji bolezni

17.8.2019 | 14:30

Foto: FB

Foto: FB

Jernej Kozan iz Tribuč se s to boleznijo bori že vse od četrtega leta starosti ... Slovenski plesalec, ki je s svojimi neverjetnimi plesnimi sposobnostmi navdušil v peti sezoni šova Slovenija ima talent, v kateri je tudi zmagal, se je odločil, da bo na svojem družbenem omrežju nekaj besed namenil bolezni, s katero se bori že vse od četrtega leta starosti. Jernej ima namreč sladkorno bolezen tipa 1, manj pogosto obliko bolezni, ki se pojavi v otroštvu in mladosti in je avtoimuna bolezen in je najverjetneje posledica dedne zasnove (če sta diabetika oba starša, je verjetnost, da zboli otrok kar 30 5).

Jernej je v svojem zapisu poudaril, da njegova bolezen ni posledica dedovanja, saj je edini v družini, ki je zbolel za sladkorno, ob tem pa je želel poudariti, da se bolezni ne dobi, če poješ preveč sladkorja, kot nekateri mislijo.

"Če imaš sladkorno, prosim ne se smilit sami sebi, ker ta bolezen te naredi samo še močnejšega, saj se veliko naučiš o zdravem življenju. Nekaterim se sladkorni bolniki zelo smilimo, češ da ne smemo jesti sladkih in nezdravih stvari ... vam iskreno povem, da pojem več sladkih stvari kot moji prijatelji," je še zapisal Jernej in se pohvalil, da ima kljub številnim obveznostim še vedno stabilno povprečje krvnega sladkorja, s tem pa so zadovoljni tudi zdravniki. "Če imaš bolezen kot je sladkorna oziroma katerakoli druga bolezen, lahko še vedno počneš stvari, ki te veselijo, samo nikoli ne smeš obupat nad sabo," so besede s katerimi je zaključil svoj zapis, ki je nastal med Jernejevim dopustom v Egiptu.

Svet24/njena.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava