DL: Spektakularni lov - Hočem biti gospodar na svojem dvorišču

10.8.2019 | 18:00

Na Prusovi domačiji poleg Anice in Jožefa živijo še njun sin Jože, snaha Petra ter vnuček Jožko, ki se mu je nedavno pridružil še bratec Jakob. (Foto: M. B. J.)

Na Prusovi domačiji poleg Anice in Jožefa živijo še njun sin Jože, snaha Petra ter vnuček Jožko, ki se mu je nedavno pridružil še bratec Jakob. (Foto: M. B. J.)

Prusovi so znani po tem, da pustijo grozdje na trtah čim dlje. Letos so imeli kot zadnji v Beli krajini trgatev šele 17. februarja. (Foto: M. B. J.)

Prusovi so znani po tem, da pustijo grozdje na trtah čim dlje. Letos so imeli kot zadnji v Beli krajini trgatev šele 17. februarja. (Foto: M. B. J.)

Tako pravi znani vinogradnik in vinar Jožef Prus iz obmejne metliške vasice Krmačina, ki so mu ilegalni migranti izpred domače hiše ukradli kombinirano vozilo

Niti 10 ur potem, ko sta minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar v sredo pretekli teden zvečer črnomaljskim občinskih svetnikom zagotovila, da so glede nezakonitih prehodov državne in hkrati šengenske meje na območju Policijske postaje Črnomelj zadeve obvladljive in da je občina, tako kot celotna Slovenija, varna, je znani vinogradnik in vinar Jožef Prus iz sosednje metliške občine občutil, da to ne drži povsem.Izpod nadstreška na dvorišču domače  hiše so mu namreč ilegalni migranti ukradli kombinirano vozilo.

Prusovi veljajo za največjo belokranjsko vinogradniško družino. Obdelujejo več kot 50.000 trt in imajo največjo zasebno vinsko klet v Beli krajini, v kateri je prostora za 400.000 litrov oz. 40 vagonov vina. Z odličnimi vini so Prusovi zasloveli ne le po vsej Sloveniji, ampak tudi zunaj njenih meja. Čeprav je gospodar Jožef že v pokoju, še vedno dela na domačiji, ki jo počasi prevzema njegov starejši sin Jože, na njej pa je zaposlen tudi mlajši sin Matjaž. Med drugim je Jožef tudi tisti, ki strankam razvaža vino. In ker marsikdaj odide z doma zgodaj zjutraj, steklenice naloži v kombi že zvečer. Tako je bilo tudi v sredo pretekli teden.

VRNILI KOMBI S PRELUKNJANIMI PNEVMATIKAMI

»Nekajkrat sem se zvečer usedel v kombi, ga premikal po dvorišču sem ter tja in nalagal vanj naročeno vino. Ko pa sem ga parkiral pod nadstrešek, sem pozabil vzeti iz njega kontaktne ključe in ga zakleniti, kar sicer ni v moji navadi,« se spominja Prus. A prav ta njegova pozabljivost je prišla prav ilegalnim migrantom, ki so v četrtek zjutraj okrog tri četrt na pet prišli na Prusovo dvorišče.»Z ženo Anico sva slišala, da pes Tar, ki je bil privezan le nekaj metrov stran od kombija, nenavadno laja. Potem se je prižgala še senzorska luč in tako sem vedel, da nekaj ni v redu. A ko sem stopil na hišni prag, so nepridipravi kombi že porinili na cesto in pognali. Mahal sem z rokami in vpil. Za trenutek so upočasnili. Verjetno so pomislili, da imam v rokah orožje. Če bi ga res imel, bi morda preprečil krajo,« pripoveduje Jožef.

Tako Prusovi kot tudi sosed so takoj obvestili policijo, ki se je napotila proti Drašičem, a nezakoniti migranti so jo ubrali proti Božakovemu, Metliki in naprej proti Črnomlju. »Policisti, ki so vozili za njimi, so mi povedali, da je kombi vozil 120 km na uro in po sredini ceste, da ga niso mogli prehiteti. Poklicali so črnomaljske kolege, ki so tik pred Črnomljem vozilo ustavili s pomočjo stingerja,« pripoveduje Prus. 12 Alžircev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, je sicer poskušalo zbežati, a so jih policisti ujeli. »Na metliški Policijski postaji so mi vrnili kombi s tremi preluknjanimi gumami, kupiti pa sem moral vse štiri pnevmatike, kar me je veljalo nekaj več kot 400 evrov. Avto je bil sicer cel, a tako umazan in smrdeč, da smo ga morali oprati s kirherjem, kartone z vinom, namenjene strankam, pa smo zavrgli. Škode, ki so jo povzročili ilegalci, ne bom dobil povrnjene, ker so jih, kot sem izvedel, vrnili na Hrvaško,« je pojasnil Jožef, ki je bil še nekaj dni po dogodku vidno pretresen.

»OČITNO SE BOM MORAL BRANITI SAM«

Prus poudari, da je bila Krmačina, ki ima šest stalno naseljenih hiš in dve občasno, doslej varna vasica, čeprav le nekaj 100 metrov stran po potoku Kamenici poteka državna meja. Na mostičku čez potok je tudi mejni prehod za obmejni promet, ki je čez teden odprt od 6. do 22. ure. »Sumim pa, da te barabe niso šle čez mejni prehod, ampak čez gozd. Kaj takega se doslej pri nas ni dogajalo. Res so nekajkrat prišli ilegalni migranti, a ni bilo nikakršnih incidentov in počutili smo se varno. A vse kaže, da si bom moral po tem incidentu nabaviti orožje, ker hočem biti gospodar na svojem dvorišču. Očitno se bom moral organizirati sam in braniti svoje premoženje, če tega ne zna ali ne zmore država. Slovenija mora biti urejena, mirna, turistična država in treba je narediti red. Če grem jaz v tujino, moram imeti dokumente, ti ilegalci pa lahko pridejo k nam brez vsega in počnejo, kar se jim zazdi. Bom res moral koga ustreliti, da bom dal odgovornim jasno vedeti, da naša država ne zna varovati zelene meje?« je bil brez dlake na jeziku Jožef.

Ob tem dogodku pa se je pokazalo še nekaj, na kar v mnogih belokranjskih vaseh opozarjajo že nekaj časa: zaradi varčevanja ponoči ugašajo svetilke javne razsvetljave. Tudi na Krmačini so svetile le do polnoči. »Po kraji našega kombija sem šel k metliškemu županu Darku Zevniku in mu naročil, naj svetilke svetijo vso noč, da bomo vsaj videli, kdo nepovabljen in nezakonito hodi po naši vasi,« je zaključil Jožef Prus.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 6. junija 2019

M. Bezek Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.8.2019+7     + (7)     – (0)     Oceni toto 

Nas reši migrantov lahko samo Orban , ki je rešil Mađare ker naše nesposobno državno vodstvo tega ni sposobno, kakšen je ta naš šengen da se ti prostro sprehajajo po celi Sloveniji in prestopajo mejo. Meni policaj spušča osebno skozi skener ta čas mu pa nelegalno v državo vstopi pet tujcev brez nadzora. Prvo kar morajo narediti je dan nas vržejo iz šengena ven ker ga nismo sposobni izvajati ko tudi preostali balkanci ne. lep dan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava