DL: Za sijočo in zdravo kožo - Hrana proti staranju

10.8.2019 | 15:30

Domača maska iz avokada

Domača maska iz avokada

Papaja

Papaja

Granatno jabolko

Granatno jabolko

Koža je naš največji organ in ogledalo našega zdravja in počutja. Lepa in sijoča koža je rezultat predvsem dveh dejavnikov, uravnotežene prehrane in zadostne količine vode. Če naše telo ne dobiva dovolj hranljivih snovi, ki jih potrebuje, bo koža postala suha, uvela in starikava.

Za naše zdravje je nujno potrebna prehrana, bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami, antioksidanti in zdravimi maščobami. Navsezadnje je koža prvo, kar vidimo in opazimo, ko nekoga pogledamo. Izraža naša čustva, splošno počutje in pogosto kaže naše notranje stanje, saj ima pomembno vlogo pri našem zunanjem videzu.

Raziskovalci so ugotovili, da je uživanje sadja in zelenjave najvarnejši in najbolj zdrav način za ohranjanje zdravega tena kože in proti nastajanju gub. Ste pripravljeni na zdrav sijaj? Tukaj je deset najboljših živil, ki bodo negovala vašo kožo od znotraj navzven in zavirala njeno staranje.

Vodna kreša

Ta izjemno hranilna, a skoraj pozabljena rastlina spada med najbolj zdrave vrste zelenjave, ima več železa kot špinača, več vitamina C kot limona in se odlikuje s tako visoko hranilno in energijsko vrednostjo, da lahko zamenja meso.

Vodna kreša pomaga k hitrejšemu okrevanju, regeneraciji in celjenju ran, izboljšuje prekrvitev, daje moč in izboljšuje koncentracijo. Je dober vir luteina in betakarotena, dveh pomembnih elementov za preprečevanje UV-poškodb in ohranjanje zdrave kože, kar je ključnega pomena pri preprečevanju prehitrega staranja kože. Vodna kreša lahko pomaga tudi pri zdravljenju ekcemov, aken in splošno problematične kože.

Rdeča paprika

Rdeča paprika je zakladnica različnih antioksidantov. Poleg visoke vsebnosti vitamina C, ki ima vlogo pri tvorbi kolagena, rdeča paprika vsebuje močne antioksidante, imenovane karotenoide.

Karotenoidi so rastlinski pigmenti, ki so odgovorni za svetlo rdeče, rumene in oranžne barve, ki jih vidite v številnih vrstah sadja in zelenjave. Imajo različne protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zaščititi kožo pred sončnimi opeklinami in oksidativnimi poškodbami.

Papaja

Ta okusna superhrana je bogata z različnimi antioksidanti, vitamini, encimi in minerali, ki lahko pomagajo izboljšati elastičnost kože in zmanjšajo videz drobnih gubic, koža pa je videti bolj sijoča in sveža.

Široka paleta antioksidantov v papaji lahko upočasni znake staranja, saj pomaga preprečevati poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Papaja vsebuje tudi encim, imenovan papain, ki je eno izmed najboljših protivnetnih sredstev narave. Najdemo ga tudi v številnih pilingih.

Borovnice

Borovnice so bogate z vitaminoma A in C, vsebujejo veliko hranilnih snovi ter toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Magična moč borovnic se skriva predvsem v antocianinu, ki borovnicam daje značilno modro-vijoličasto barvo. Bolj ko je borovnica temna, več antocianina vsebuje.

Ti močni antioksidanti lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca, stresa in onesnaženja, tako da ublažijo vnetni proces in preprečijo izgubo kolagena. Kožo ohranjajo zdravo in upočasnjujejo nastajanje gub in starostnih kolobarjev okoli oči. Ščitijo jo tudi pred negativnimi vplivi UV-žarkov.

Brokoli

Deluje protivnetno in protirakavo, med drugim pa vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je izjemno močan antioksidant.

Naše telo potrebuje vitamin C za proizvodnjo kolagena, glavne beljakovine v koži, ki ji daje moč in elastičnost. V brokoliju je tudi lutein, ki nam pomaga ohranjati spomin in upočasnjuje staranje.

Domača maska za obraz z avokadom: Polovico pretlačenega avokada zmešajte z jogurtom in ekološkim medom. To vlažilno masko nanesite na očiščeno kožo obraza in jo pustite učinkovati od 15 do 20 minut. Nato jo sperite z mlačno vodo. Če želite odstraniti odmrle kožne celice, dodajte še oves.

Špinača

Špinača je pravo superživilo, ohranja vlago v koži in je polna antioksidantov, ki pomagajo ščititi celice pri obnavljanju celotnega telesa. Je eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek.

Visoka vsebnost vitamina C v listnato zeleni barvi povečuje proizvodnjo kolagena, ki ga koža potrebuje, da ostane čvrsta in gladka.

Oreščki

Oreščki so bogati s hranljivimi snovmi, zdravimi maščobami in beljakovinami. Mnogi oreščki (zlasti mandlji) so odličen vir vitamina E, ki lahko pomaga pri obnavljanju kožnega tkiva, ohranja vlago v koži in ščiti kožo pred škodljivimi UV-žarki. Orehi vsebujejo tudi protivnetne maščobne kisline omega-3, ki so pomembne za zdrave membrane celic.

Vlakna v oreščkih pomagajo nižati raven holesterola in sladkorja v krvi, medtem ko je vitamin E pomemben antioksidant, ki pripomore k pravilnemu delovanju imunskega sistema, zdravi kožo in popravlja DNK. Prav zato ne imejte zadržkov pri uživanju mandljev, orehov in brazilskih oreščkov.

Avokado

Avokado ima veliko zdravih mononenasičenih maščob, ki ohranjajo gladko, voljno kožo. Vsebuje tudi različne esencialne hranilne snovi, ki lahko preprečijo negativne učinke staranja.

Zlasti antioksidanti, kot sta vitamina E in C, ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, kar je ena najboljših metod proti staranju. Avokado vsebuje tudi lutein in karotenoid, ki izboljšuje elastičnost kože, medtem ko oleinska kislina in klorofil zmanjšujeta rdečico in vnetje.

Avokado je bogat tudi z magnezijem, ki velja za protistresno hranilo, pomagal vam bo sprostiti napetost in tudi bolje spati. In ko ste sproščeni in spočiti, je tudi vaša koža videti bolj sijoča.

Sladki krompir

Oranžna barva sladkega krompirja izvira iz antioksidanta, imenovanega betakaroten, ki se pretvori v vitamin A. Vitamin A lahko pomaga obnoviti elastičnost kože, spodbuja obnavljanje kožnih celic in na koncu prispeva k nežni, mladostni koži.

Ta okusni gomoljasti slak je tudi odličen vir vitaminov C in E, ki lahko zaščitita našo kožo pred škodljivimi prostimi radikali in ohranita ten bolj izenačen. Vitamin C namreč deluje tako, da obenem ustvarja sijočo polt, izenačuje ten kože ter gladi tako drobne kot tudi globoke gube.

Semena granatnega jabolka

Granatno jabolko se že stoletja uporablja kot zdravilno medicinsko sadje. Visoka vsebnost vitamina C in različnih močnih antioksidantov lahko zaščiti naše telo pred poškodbami prostih radikalov. Molekule, ki jih vsebuje granatno jabolko, imajo zaščitni učinek na celice, krepijo namreč zdravje celic, tako da preprečujejo kopičenje disfunkcionalnih mitohondrijev.

Ti zdravi plodovi vsebujejo tudi spojino, imenovano punikalagin, ki lahko pomaga ohranjati kolagen v koži in upočasnjuje znake staranja.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 23. maja 2019

Vir: Revija Maja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava