DL: Portret tedna - Simon Petrov

10.8.2019 | 10:50

DL: Portret tedna - Simon Petrov

Letošnja sezona se je za Simona Petrova končala kakšna dva tedna prej, kot je načrtoval oziroma si želel, a je naneslo, da so se njegovi košarkarji z bogato Sixt Primorsko srečali že v polfinalu. Krka kljub temu ostaja v elitni druščini košarkarskih moštev območja nekdanje Jugoslavije in v vrhu slovenske košarke. Če bi njegovo delo in uspeh novomeških košarkarjev ocenili po šolskih merilih, bi mu lahko dali oceno 4 (prav dobro). »Upal sem, da bomo dosegli nekoliko več, da bi se v domačem prvenstvu uvrstili v finale in da bi bili v ligi ABA nekoliko višje, a je to, kar smo dosegli, tisto, kar je ta ekipa zmožna,« pravi Simon Petrov, eden redkih trenerjev, ki ima ta privilegij, da vodi moštvo domačega kluba, kluba iz mesta, v katerem je zrasel. Pravi, da se v tej vlogi dobro počuti, da ima dobre pogoje za delo in moštvo, v katerem je veliko domačih fantov, ki jih je treniral že pri kadetih in mladincih in s katerimi se da še veliko narediti. »Mislim, da jim bo uspelo, ker imajo to v svojih glavah, si to želijo in za to delajo,« pravi o svojih varovancih.

O tem, kje se vidi, ko ne bo več trener Krke, ne razmišlja. Zaveda se, da je trenerska kariera nepredvidljiva, da klubi, ko ne gre vse po načrtih, običajno najprej žrtvujejo trenerja, a ne kalkulira, vsi njegovi načrti so zdaj povezani s klubom, katerega največji uspehi so tesno povezani tudi z njegovim imenom. Ko je na Osnovni šoli Katje Rupena pri Borutu Juršaku in Simonu Turku naredil prve košarkarske korake, novomeški košarki ni šlo dobro, saj je člansko moštvo izpadlo iz vseh lig, a njega je košarkarska žoga zasvojila. Ko ga je med kadeti in mladinci v roke dobil Slavko Kovačevič, je napredoval in se uvrstil tudi v mladinsko državno reprezentanco, za njim je prišel še Matjaž Smodiš, ki so ga še kot pionirja uvrstili v kadetsko vrsto Slovenije. Če se tedaj ne bi zganili nekateri nekdanji košarkarji iz časov, ko je novomeško moštvo igralo celo v drugi jugoslovanski ligi, bi ju še kot mladinca Novomeščanom ugrabila Olimpija ali Slovan. Tako pa so v veliki meri prav zaradi njiju ustanovili nov klub Novo mesto 92, ju hitro vključili v člansko moštvo in z njima na čelu osem let kasneje osvojili prvi naslov državnih prvakov.

Reprezentančni krst na velikih tekmovanjih je Simon Petrov doživel na evropskem mladinskem prvenstvu v Izraelu leta 1994. Kasneje je nastopal tudi za reprezentanco mlajših članov in za člansko reprezentanco, s katero je igral tudi na evropskem prvenstvu leta 2003 na Švedskem. Na klubski mednarodni sceni je prvič zaigral v sezoni 1998/99 v pokalu Radivoja Korača, kjer se je v šestnajstini finala srečal z veliko Barcelono, kasnejšo zmagovalko tega tekmovanja. V najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, tedanji Fibini suproligi, se je s Krko prebil v osmino finala, kjer je Novomeščane premagal grški Panathinaikos. Potem je za dve leti odšel v Francijo k Asvelu, ki mu je kot najboljši igralec finala državnega prvenstva prinesel prvi naslov prvakov po dvajsetih letih. Po dveh letih v Franciji se je vrnil v domovino, k Olimpiji, kjer pa ni dobil vloge, kakršno si je želel. Naslednje leto je nastopal za Slovana, potem pa za tri leta znova odšel v tujino in nastopal za ciprski Limassol, turški Banvit, grški Olympias Patras in italijanski Avelino. Leta 2008 se je vrnil v Novo mesto in zadnje štiri sezone svoje igralske kariere preživel v domačem klubu ter z njim osvojil še tri od skupno šestih naslovov državnega prvaka (pet slovenskih in enega francoskega) ter leta 2011 sodeloval pri največjem uspehu novomeškega košarkarskega kluba, pri naslovu prvaka evropske lige EuroChallenge.

Trenersko kariero je začel v domačem klubu takoj po koncu igralske poti kot pomočnik trenerja, kasneje je vodil člansko vrsto Slovana in se pred štirimi leti vrnil v Krko, kjer je zgolj z domačimi košarkarji med mladinci osvojil naslov državnih prvakov, predlani pa je sprejel izziv in stopil na čelo prvega moštva in le ena točka mu je na peti tekmi finala zmanjkala, da mu lani ni uspelo osvojiti novega naslova državnega prvaka. Njegov cilj je osvojiti naslov prvaka in se prebiti v vrh lige ABA z moštvom, v katerem bodo glavno vlogo igrali domači košarkarji.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 23. maja 2019

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava