DL: Ali se lahko psi prosto sprehajajo po vasi brez skrbnika?

9.8.2019 | 13:00

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Na nas se je obrnil Marjan iz Trebnjega, ki se velikokrat poda na sprehod od Trebnjega proti Repčam, kjer pa je v vasi že večkrat naletel na spuščene pse. »Če je samo en pes, je to v redu, če pa so trije oz. štirje dajejo drug drugemu korajžo in človek se kar malo boji iti naprej. Za zdaj še ni prišlo do tega, da bi psi koga ugriznili, in upam, da bo pri tem tudi ostalo, a nikoli se ne ve. Rad imam živali, vendar me vseeno zanima, ali se ti psi lahko prosto sprehajajo po vasi brez skrbnika.«

Brigita Železnik, vodja skupne medobčinske uprave Mirnska in Temeniška dolina, je povedala, da do našega poizvedovanja niso bili obveščeni o navedeni problematiki. »V letošnjem letu, in sicer od 1. januarja do 20. maja, je bilo v občini Trebnje obravnavanih osem kršitev, ker psi na javnih mestih niso bili na povodcu. Lani pa je bilo na območju trebanjske občine obravnavanih 26 tovrstnih prekrškov, na območju celotne Mirnske in Temeniške doline (vse 4 občine, ki jih pokrivamo) pa 66 tovrstnih prekrškov,« je sporočila. Pojasnila je še, da je v 11. členu zakona o zaščiti živali določeno, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti njegovo fizično varstvo tako, da je pes na povodcu. Globa za prekršek za fizično osebo znaša 200 evrov.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 23. maja 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

9.8.2019Oceni Jožko 

Se da pomagati ! Na ebay-u so preganjalci psov (Ultrasonic dog chaser), učinkovite in primerne napravice za v žep, od pet evrčkov naprej. Zadeva deluje-večkrat preverjeno. Obvezna oprema sprehajalcev po vaseh in sprehajalnih poteh.

11.8.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni Anej Vodopivec 

Nobenih naprav ker ludje neznajo jih uporabljat. Usakmu se lahko zgodi da pes pobegne za tiste ki se pa ve da to namirno pocnejo take globe da nebojo si mogli dopusta privoscit tudi jas imam povno glavo in dvorisce iztrebkov tujih psov nihce neve koliko psov imam doma nekateri ki lahko imensko omenim pa imajo samo enega in to po celi vasi. Moj ce mi igre imam takoj policijo doma ker zgleda nevaren ceprav so psi terPevti sosedov fifi ki je mesancek ki kaze zobe povprek pa ni nevaren in ko opozoris lastnika se ti se posmehuje.

13.8.2019Oceni Jožko 

Večina ljudi zna uporabljat baterijsko svetiljko. Tako "zakomplicirana" je tudi uporaba te zadevice in niti malo več :-)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava