Tajski boks: slovenskim borcem na svetovnem prvenstvu zmanjkalo športne sreče

9.8.2019 | 10:40

Tajski boks: slovenskim borcem na svetovnem prvenstvu zmanjkalo športne sreče
Tajski boks: slovenskim borcem na svetovnem prvenstvu zmanjkalo športne sreče
Tajski boks: slovenskim borcem na svetovnem prvenstvu zmanjkalo športne sreče
Tajski boks: slovenskim borcem na svetovnem prvenstvu zmanjkalo športne sreče

Slovenska reprezentanca v tajskem boksu se je iz tajske prestolnice Bangkok vrnila z novimi neprecenljivi izkušnjami, a na žalost brez zmage. V hudi konkurenci 102. držav in več kot 1000 tekmovalcev so nastopili trije slovenski borci, od tega dva v elitni diviziji.

Slovenijo so zastopali trije borci, dva člana uradnega osebja, selektor Andrej Žveglič in mednarodni predstavnik Iztok Vorkapić ter sodnica Bojana Šebenik. V elitni diviziji sta nastopila Tina Sinjur (do 75 kilogramov) in Sašo Vorkapić (do 67 kilogramov), medtem ko je Domen Vidmar nastopil v konkurenci mlajših članov do 23 let.

Že prvi tekmovalni dan je v magični štirikotnik stopil Sašo Vorkapić, ki mu je žreb namenil težko preizkušnjo. Pomeril se je namreč s Tajcem Thanetom Nitutornom. Nenavadno visoki tajski predstavnik je poleg razpona, imel tudi veliko prednost v izkušnjah, saj jih je v karieri nabral že skoraj sto, medtem ko jih ima Sašo za seboj slabih 20. Ne glede na to, se slovenski predstavnik nasprotnika in ustrašil in v ringu je divjal pravi spopad. Borca sta celo padla iz ringa, pri padcu pa jo je najbolj skupil Slovenec, ki je z glavo udaril v sodniško mizo, nato pa še v tla. Kljub temu se pobral in čez slabih 30 sekund že nadaljeval dvoboj. Kljub požrtvovalnosti Slovenca, je Tajcu uspelo zadržati prednost do konca dvoboja. »Želja je bila velika, a Tajec še večji. Čaka me še veliko dela, da bom lahko krojil sam svetovni vrh,« je bil po dvoboju realen Vorkapić. Nitutorn je v nadaljevanju prvenstva suvereno ugnal še štiri nasprotnike in se veselil naslova svetovnega prvaka.

Še istega dne je v dvoboju proti Hrvatici Luciji Bilobrk svoje znanje in voljo na preizkus postavila Tina Sinjur. Borki sta dvoboj odprli zelo agresivno in že na samem začetku dvoboja je prišlo do intenzivnih izmenjav. Toda Hrvatica je bila natančnejša. Tina je poskušala vsiliti svoj stil borbe s konstantnim pritiskom, toda Bilobrkova je dobro kontrirala in ustavljala napade Slovenke, ob tem pa je bila tudi bolj mobilna. Tina je dala vse od sebe, vendar to ni bilo dovolj za uvrstitev v naslednji krog. Hrvatica je slavila s 30:27.

Slovenija je zadnje železo v ognju izgubila po dvoboju Domna Vidmarja in Vietnamca Nguyen Thanh Tunga. Azijski borec je bil na samem začetku precej negotov, medtem ko je Domen dvoboj začel agresivno. A Thanh Tunga se je dobro vnesel ter z brcami odgovarjal na Vidmarjeve ročne napade. Domen je poskušal z borbo v klinču prevzeti pobudo. Čeprav se je zdelo, da je slovenski predstavnik bil za malenkost boljši v prvi rundi, so sodniki prednost dali Vietnamcu. V nadaljevanju se je dinamika borbe obnavljala. Vidmar je napadal, Thanh Tunga je kontriral. V zadnji rundi je bil Vidmarjev nasprotnik že vidno izčrpan in na robu nokavta, vendar se je na njegovo srečo v enemu izmed klinčev strgal ščitnik za telo in do ponovne namestitve je minilo kar nekaj časa, v katerem si je Vietnamec opomogel. Z novim zrakom v pljučih in kupljenim časom je borbo pripeljal do konca in slavil soglasno s 30:27.

Najboljša reprezentanca turnirja je bila po številu osvojenih medalj Rusija, drugo mesto je zasedla Tajska, tretje pa Ukrajina. Naslednje veliko tekmovanje je na sporedu novembra, ko bo v beloruski prestolnici potekalo evropsko prvenstvo v tajskem boksu.

Tajski boks na poti k vključenosti in enakopravnosti žensk

Na Generalni skupščini krovne svetovne organizacije za tajski boks – IFMA, ki je zasedala ob rob tekmovalnega dogajanja, se je skupaj zbralo 212 delegatov iz 102 držav. Predsedstvo IFMA je podalo poročila o delovanju, predstavilo zastavljene usmeritve, katerih del je tudi sprejem novega IFMA logotipa, ki povdarja enakost spolov, saj je simbolu moškega borca, dodan še simbol ženske bojevnice.

Letošnje Svetovno prvenstvo je potekalo tudi v luči volitev novega štiriletnega mandata izvršnega odbora (IO) svetovne organizacije IFMA, ki združuje 132 držav članic. Predsednik Slovenske zveze tajskega boksa, Iztok Vorkapić, je bil brez glasovanja, na podlagi zaslug in pravilnika IFMA, ki to omogoča, ponovno izvoljen na funkcijo in delo v IO. Kot Ambasador tajskega boksa v Sloveniji bo že v letošnjem letu povezal in poglobil športno sodelovanje

z Judo zvezo Slovenije in Taekwondo zvezo Slovenije. Namreč, krovni zvezi sta na ravni članstva v Mednarodnem Olimpijskem komiteju (MOK) podpisali zaobljubo, da bosta kot polnopravni članici tajskemu boksu nudili podporo na poti do olimpijskih Iger. V Bangkoku je tako Vorkapić predsedniku svetovne taekwondo zveze dr. Chungwon Choueu prenesel pozdrave podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Tomaža Barade.

IFMA je letos tudi sprejela sedem novih članov, in sicer Palestino, Kolumbijo, Honduras, Nepal, Urugvaj, Severno Makedonijo in Kosovo.

Bojana Šebenik je tokrat nastopila v vlogi sodnice. Delo stranskega sodnika je tokrat nadgradila z mednarodnim seminarjem za glavne sodnike in zanj tudi prejela mednarodni certifikat. Seminar za sodnike je odprl IFMA predsednik dr. Sakchye Tapsuwan, ki jih je ponovno opozoril na pomembnost sodnikov, saj zagotovijo varnost športnikov in pošten postopek odločanja, kar je obveza vseh članic Mednarodnega Olimpijskega komiteja. »Spoznala sem sodnike z vseh kontinentov, to so neprecenljive izkušnje in ponosna sem, da sem del tako dobre in velike ekipe, kot je IFMA,« je povedala Šebenikova.

Slovenska zveza tajskega boksa

Galerija

_zzzzboks (00)
_zzzzboks (01)
_zzzzboks (02)
_zzzzboks (03)
_zzzzboks (04)
_zzzzboks (05)
_zzzzboks (06)
_zzzzboks (07)
_zzzzboks (08)
_zzzzboks (09)
_zzzzboks (10)
_zzzzboks (11)
_zzzzboks (12)
_zzzzboks (13)
_zzzzboks (14)
_zzzzboks (15)
_zzzzboks (16)
_zzzzboks (17)
_zzzzboks (18)
_zzzzboks (19)
_zzzzboks (20)
_zzzzboks (21)
_zzzzboks (22)
_zzzzboks (23)
_zzzzboks (24)
_zzzzboks (25)
_zzzzboks (26)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava