Turistična patrulja: Hlajenje v Kostanjeviški jami in 1000 čolničkov na Krki

27.7.2019 | 14:30

Turistična patrulja: Hlajenje v Kostanjeviški jami in 1000 čolničkov na Krki
Tako so pozirali pred umetniško fontano.

Tako so pozirali pred umetniško fontano.

Krka s tisoč lučmi in čolnički.

Krka s tisoč lučmi in čolnički.

Tako je William ocenil Kostanjevico na Krki.

Tako je William ocenil Kostanjevico na Krki.

Deveto mesto, ki so ga tokrat obiskali tuji turisti, je bila Kostanjevica na Krki. Tja smo poslali starega znanca Williama ..,. William, ki prihaja iz Chicaga, je v Slovenijo oziroma takratno Jugoslavijo prišel v zgodnjih 90. letih, tukaj je spoznal svojo ženo in si ustvaril življenje. Ima tudi 15-letnega sina Robija, rojenega v Sloveniji, za katerega pravi, da je v njem veliko Američana. Williamu in Robiju se je tokrat na njunem raziskovanju pridružila Williamova sestra Mary, ki je Slovenijo obiskala prvič.

Težave s spletno stranjo

William, Robi in Mary so, preden so se odpravili v Kostanjevico na Krki, preverili tudi občinsko spletno stran, za katero so povedali, da jim ni bila v pomoč, saj je zgolj v slovenščini, pa tudi informacij za turiste ponuja bolj malo. Pred odhodom so rezervirali nočitev.

Odločili so se za možnost nočitve prek strani AirBnb, saj je bila ponudba prenočišč, ki so jih iskali prek spletne strani Booking, precej skromna.

Obisk Kostanjeviške jame

Na pot so se odpravili iz Ljubljane in po dobri uri prispeli na cilj. Najprej so obiskali turističnoinformacijski center (Tic), za katerega je Mary dejala, da je sicer na čudovitem mestu, a ima zastrašujoče stopnišče. »Informatorka nam je podala zelo uporabne informacije in nam predstavila precej raznolike možnosti, ki so na voljo turistom v občini. Opremila nas je tudi z letaki in zemljevidi, naj pa ne pozabim omeniti majhne galerije, v kateri so bila predstavljena dela Božidarja Jakca, ki kar vabijo k ogledu razširjene galerije, ki se skriva v bližnjem samostanu,« je povedala Mary.

Oboroženi z brošurami in zemljevidi so se najprej odpravili do Kostanjeviške jame, saj je bilo precej vroče in so vedeli, da jih bo jama prijetno ohladila. »Jama se skriva sicer nekoliko stran od središča mesta, vendar je v čudovitem okolju. Do vhoda vodi precej stopnic, pa tudi znotraj jame jih je kar nekaj. Priznati moram, da imajo izjemo prijaznega in razgledanega vodnika, ki nam je povedal veliko zanimivih podrobnosti o jami in delovanju ter življenju v njej. Ogled je odlična izbira sploh v poletnih mesecih zaradi temperature, saj vas prijetno ohladi in osveži. Čudovita izkušnja in krasna jama, zelo priporočam,« je navdušeno dejal William. 

animive kombinacije okusov

Po ogledu jame, ki je bila za Mary precej naporna, so se odpravili na kosilo. »Izbrali smo čudovito gostilno, ki je ponujala možnost kosila zunaj ali znotraj. Naj pohvalim prijazno osebje in izjemno kulinariko, s katero so nam uspeli predstaviti zanimive kombinacije okusov. Jaz sem poskusila ribo z bučkami, bučnimi semeni in paradižnikovo omako, Robi si je privoščil svinjino z gobovo omako in kroketi, William pa njoke z gobicami in puranom ter ajdove štruklje. Odlično je bilo. Malce smo še posedeli in si odpočili, nato smo se odpravili do nabrežja reke. Bilo je zelo sproščujoče sedeti na obrežju in opazovati ptice, plavalce ter suparje. Tudi Robi si je izposodil sup, medtem ko sva si midva z Williamom počivala in si privoščila kavo ter sladoled,« je Mary opisala kosilo in dejavnosti po njem.

Počitek ob Krki

Po počitku ob nabrežju reke Krke se je trojica odpravila do Kostanjeviškega samostana. »Samostan daje vtis mogočne zgradbe, ki jo obkrožajo sodobne kiparske mojstrovine in skulpture iz lesa, ki so sicer videti, kot da so namerno razstavljene na prostem in namenjene propadu. Verjetno vse to spada k umetniški strategiji, saj vsako leto oplemenitijo zbirko. Če ste ljubitelj klasične umetnosti, denimo čajnih skodelic in pohištva, dvomim, da vam bo razstava všeč. Nedvomno pa bodo nad zbirko navdušeni vsi ljubitelji sodobne umetnosti, ki dopuščajo možnost različnih interpretacij.

Znotraj samostana boste odkrili čudovito samostansko cerkev, ki je lepo obnovljena, a brez pisane baročne ornamentike in modifikacij. Če pričakujete, da boste videli kerubine, pozlačene in okrašene kipe, se motite, gre za povsem drugačno cerkev. Preostanek samostana je preurejen v galerijo, v kateri so predstavljena predvsem dela Božidarja Jakca in tudi nekaterih drugih umetnikov,« je Mary opisala samostan.

Festivalsko vzdušje

Po ogledu so se odpravili do svoje nastanitve. Povedali so, da je bilo stanovanje lepo urejeno, vendar v njem niso ostali dolgo, saj so se nato odpravili do središča mesta, kjer je potekala Kostanjeviška noč. Odšli so do mostu ter opazovali spust čolničkov in tisočih lučk po reki Krki. »V zraku je bilo čutiti praznično vzdušje. Povsod stojnice s hrano in pijačo, sladkorno peno, glasbo, baloni … Prelepo je bilo in predvsem polno ljudi,« je dogodek opisala Mary. Po poti nazaj do kraja, kjer so nato prenočili, so se sprehodili tudi mimo gostilne Kmečki hram, ki se nahaja blizu Tica. »Tam smo srečali lastnika, ki nas je povabil na pijačo in nam ponudil ogled restavracije. Pokazal nam je, kako sami pridobivajo moko in pripravljajo pekovske izdelke, tudi takšne brez glutena. Izjemno zanimivo. Pa tudi žganje prideluje sam,« je razložil William. Po obisku so se vrnili do hiše in legli k počitku.

F. Z., Svet24

Galerija

_zzzzzzkostanjevica (0)
_zzzzzzkostanjevica (1)
_zzzzzzkostanjevica (2)
_zzzzzzkostanjevica (3)
_zzzzzzkostanjevica (4)
_zzzzzzkostanjevica (5)
_zzzzzzkostanjevica (6)
_zzzzzzkostanjevica (7)
_zzzzzzkostanjevica (8)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

27.7.2019Oceni Francesco Pesce 

zanimivo <img src="https://s04.flagcounter.com/mini/rzN/bg_FFFFFF/txt_DDDDDD/border_FFFFFF/flags_0/.png" width="1"/>

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava