DL: Naša kulturna dediščina - Štukelj in znane osebnosti; kaj mu je podaril Clinton?

22.7.2019 | 09:10

Nož za odpiranje pisem, darilo ameriškega predsednika Billa Clintona Leonu Štuklju (Foto: Boštjan Pucelj)

Nož za odpiranje pisem, darilo ameriškega predsednika Billa Clintona Leonu Štuklju (Foto: Boštjan Pucelj)

Leon Štukelj se je srečeval s številnimi znanimi ljudmi z vsega sveta, še posebej po letu 1991. Prihajali so tako iz krogov športa, politike kot tudi z drugih področij življenja. Zbiral je njihove avtograme in skozi leta se jih je nabralo lepo število.

S tujimi in domačimi športniki se je družil že v obdobju svojih tekmovanj, s politiki in drugimi pa predvsem v zadnjem desetletju svojega življenja. Naj naštejemo le nekatere: Juan Antonio Samaranch, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, princ Felipe, španski prestolonaslednik, papež Janez Pavel II., Kofi Anan, generalni sekretar OZN, princ Charles, britanski prestolonaslednik, Bill Clinton, ameriški predsednik, in drugi.

Ko je bil kot najstarejši živeči olimpijski prvak povabljen 19. julija 1996 na otvoritveno slovesnost olimpijskih iger v Atlanti, mu je ob množici obiskovalcev, ko je s poskočnim korakom prišel na osrednji oder olimpijskega stadiona, navdušeno ploskal tudi Clinton, ki je v znak spoštovanja stisnil in dvignil pest. Ponovno sta se Štukelj in Clinton srečala 21. junija 1999. Štukelj je bil eden izmed govorcev v pozdrav Clintonu na Kongresnem trgu v Ljubljani ob njegovem obisku Slovenije. Predstavljeni predmet, nož za odpiranje pisem, je Clinton podaril Štuklju na sprejemu tega dne na Brdu pri Kranju. Nož ima vgraviran lastnoročni podpis Billa Clintona in je izdelek ameriške družbe Tiffany & Co., ki izdeluje prestižni nakit, dragulje in dodatke.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 3. maja 2019

Marjeta Bregar, Dolenjski muzej Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

22.7.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni Franci D 

Spet bo socialna plačala kazen.

22.7.2019Oceni Franci D 

Pomota, komentar je bil namenjen drugam!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava