DL: Pešec konicam ni več kos

21.7.2019 | 10:00

Cesta s križiščem (na fotografiji) na Črešnjicah pri Cerkljah je med tistimi v Sloveniji, ki jim za zdaj še manjka ključna značilnost – varnost. (Foto: M. L.)

Cesta s križiščem (na fotografiji) na Črešnjicah pri Cerkljah je med tistimi v Sloveniji, ki jim za zdaj še manjka ključna značilnost – varnost. (Foto: M. L.)

Potem ko sta minister Karl Erjavec in župan Ivan Molan podpisala dokument, vaščani čakajo na uresničitev napovedi – Križišče z avtobusnim postajališčem

Dokument, ki sta ga v Brežicah nedavno podpisala minister za obrambo Karl Erjavec in brežiški župan Ivan Molan, prinaša v brežiško občino med drugim denarjem tudi tistega, s katerim bodo izboljšali cesto na Črešnjicah pri Cerkljah.

Dokument, ki predstavlja dodatek k dogovoru o medsebojnih obveznostih ministrstva in občine glede uporabe vojaškega letališča Cerklje ob Krki, določa, da bo ministrstvo občini Brežice izplačalo za lokalno infrastrukturo in gasilska vozila v dveh letih skupno 800.000 evrov, in sicer letos in prihodnje leto po 400.000 evrov. Od tega zneska bodo za infrastrukturo namenili skupno 700.000 evrov, in sicer letno v enakem deležu, po 350.000 evrov. Iz te vsote bodo letos dobili denar za obnovo mostu in ceste ob njem v Cerkljah ob Krki in za preureditev dela ceste na Črešnjicah pri Cerkljah. Na Črešnjicah bodo tako predelali nevarno križišče, tam uredili avtobusno postajališče, naredili pločnik in poskrbeli za javno razsvetljavo. Del denarja bo prispevala tudi občina.

Bolje pozno kot nikoli, tako bi lahko povzeli izjave nekaterih vaščanov, ki so nedavno srečanje Erjavca in Molana v Brežicah in sočasni podpis omenjenega dodatka k dogovoru pospremili s pomisleki, češ, veliko so nam že obljubljali, a uresničili niso vsega. Enotni z občino pa so vaščani v oceni, da je omenjeno križišče na Črešnjicah nevarno, ker je s svojimi tehničnimi značilnostmi že zdavnaj zaostalo za potrebami naraščajočega sodobnega prometa.

To cesto uporabljajo številni vozniki, saj je ena od prečnih povezav s Krškim in z avtocesto. Izjave domačinov o gostoti prometa, hitrosti vozil in posledično vlogi omenjene ceste v življenju vaščanov lahko potrdi že naključno opazovanje brez natančnega merjenja vsega tistega, kar matematično natančno izrazi prometne razmere v izbranem okolju. Rečeno še drugače, zdaj na Črešnjicah pri Cerkljah vsaj v prometni konici ni varno hoditi ob cesti, težko je priti čez cesto, vožnja skozi križišče pa je vsaj z ene strani tudi malce loterija, pri čemer je cesta navsezadnje tudi glasna.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 25. aprila 2019

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava