Sprehod v knjige po francosko

21.7.2019 | 12:00

Sprehod v knjige po francosko
Sprehod v knjige po francosko

Topel, sončni torek, 16. julija 2019, smo preživeli v senci brez, v prekrasni naravi kopališča v Stavči vasi.

Maša Jazbec, samozaposlena pedagoginja in performerka v kulturi sodeluje s Francoskim inštitutom v Sloveniji, kjer poučuje francoski jezik predšolske otroke, vodi lutkovne, gledališke in glasbene delavnice za otroke, zadnja leta aktivno sodeluje tudi s francoskim kulturnim centrom za ustvarjalno otroštvo Centre de Créations pour l'Enfance, je prišla tudi k nam, v vašo družbo.

Namen tega dogodka »Sprehod v knjige« je ozaveščanje bralne kulture med mladimi in starejšimi slovenskimi bralci, običajno na lokacijah, ki primarno niso namenjene knjižnim dogodkom. Obiskovalci smo tako lahko skozi igriv in zabaven Mašin način spoznavali francoski jezik, ponavljali francoske besede in bili pohvaljeni s Bien, tres bien. Najmlajši so pokukali v francoske knjigice in slikanice, raziskovali ilustracije in se poigrali z miselnimi igricami.

Preživeli smo res enkratno popoldne. Vesela pa sem, da je bilo všeč tudi Maši, ki je na Facebooku napisala: »Uaaau! Kakšen pričetek našega potovanja po Sloveniji! Stavča vas, njeni prebivalci, reka Krka in ljubitelji kulture vseh generacij so nas tako lepo sprejeli, da tega občutka še dolgo ne bomo pozabili. In veste kaj? K vam se bomo še vrnili!« Te občutke je zapisala tudi v francoskem jeziku in jih skupaj s fotografijami ponesla daleč v širni svet!

V čast nam je, da smo gostili francoski festival Partir en livre ter Mašo v Suhi krajini. Poleg Kitajske, Belgiji, Tunizije in Francije, je prišla tudi v našo lepo Slovenijo. Predstavila se bo še v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kobaridu, Celju, Lendavi in Kamniku. Nedvomno bo pustila čudovit pečat, kot ga je pri nas!

Organizatorice Kulturnega društva Dvor se zahvaljujemo tudi Športnemu društvu Stavča vas, ki so prisluhnili naši prošnji in so nam omogočili izvedbo dogodka v prelepi dolini reke Krke!

Besedilo in foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Galerija

_stavca (1)
_stavca (2)
_stavca (3)
_stavca (4)
_stavca (5)
_stavca (6)
_stavca (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava