DL: Kulturni dom - Najprej urediti ogrevanje

19.7.2019 | 10:30

Kulturni dom v Šentrupertu nameravajo v naslednjih letih nekoliko prenoviti. (Foto: P. K. L.)

Kulturni dom v Šentrupertu nameravajo v naslednjih letih nekoliko prenoviti. (Foto: P. K. L.)

Kulturni dom v Šentrupertu v slabem stanju – Občina načrtuje njegovo obnovo – S tem bi pripomogli k še boljšemu kulturnemu utripu v kraju – Oživitev godbe

V občini Šentrupert pogrešajo večji prostor, v katerem bi lahko gostili kakšen koncert, odrsko predstavo ali prireditev. Kulturni dom v Šentrupertu sicer lahko sprejme do 150 obiskovalcev, a po besedah župana Andreja Martina Kostelca je v slabem stanju in bi ga bilo treba nujno obnoviti.

Da Šentrupertčani nimajo primernega prostora, v katerem bi lahko pripravili kulturni dogodek, se je pokazalo tudi pred časom, ko so člani mešanega pevskega zbora društva upokojencev koncert v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravili kar v eni od znanih šentrupertskih gostiln. Prizorišče tovrstnih prireditev je v zadnjem času pogosto tudi večnamenska dvorana v tamkajšnji osnovni šoli. Na občini zato načrtujejo ureditev kulturnega doma, da bi ga občani lahko znova uporabljali. Ob nedavnem ogledu je župan ugotovil, da je precej zanemarjen. »Veliko je vlage, saj se lani ni dovolj prezračevalo. Najprej je treba urediti ogrevanje, da ga bodo ljudje uporabljali tudi pozimi. Obnoviti bo treba nekatere stene, zamenjati zavese na odru in tudi sanitarije, ki bi jih bilo najbolje prestaviti k vhodu. Streha pa je po mojem mnenju še dobra,« pravi Kostelec. Zaradi težke finančne situacije, v kateri je občina, se letos investicije ne bodo lotili, po vsej verjetnosti pa bo na vrsto prišla v naslednjih letih.

Pred vhodom v dom so že odstranili leseno konstrukcijo, saj je bilo nevarno, da se vse skupaj podre. Župan še dodaja, da bi radi pred vhodom dogradili predprostor, ki bi ga lahko občani uporabljali za vaje ali morebiti za pogostitev. »Dvorana v notranjosti doma bi bila tako izključno namenjena za prireditve,« meni Kostelec, ki načrtuje tudi ureditev okolice doma, kjer bi se tako starejši kot mlajši lahko več zadrževali.

Obnova doma, ki je dovolj velik za potrebe občanov, je nujna za še boljši kulturni utrip v kraju, se zaveda župan. V njem bi se lahko zbirali tudi mladi, ki zdaj nimajo primernega prostora za druženje. Želja občine je tudi obuditev godbe, saj so v domu ostali številni inštrumenti. »Če se bo med bivšimi člani pokazal dovolj velik interes, bomo pomagali, da bi našli dirigenta, ki bi znova poživil godbo,« pravi Kostelec, ki je prepričan, da bodo lahko občani na odru kmalu spet spremljali odrske in pevske predstave.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 25. aprila 2019

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava