Pohod Spoznajmo Dolenjsko: V Berryshko po energijo

18.7.2019 | 12:00

Pohod Spoznajmo Dolenjsko: V Berryshko po energijo

Okoli dvesto udeležencev 52. Pohoda Spoznajmo Dolenjsko v organizaciji DU Dolenjske Toplice je v torek uživalo. Čeprav je bila polna luna, se je vse poklopilo, čudovit dan z ne previsokimi temperaturami, nasmejani obrazi že na startu v Dolenjskih Toplicah. Pozdravil nas je tudi gospod župan Franci Vovk in predsednik DU Dolenjske Toplice, g. Dušan Kraševec, ki je tudi predsednik Pokrajinske zveze DU Dolenjske in Bele krajine.

Krenili smo na deset km dolg pohod, vsi z željo, da si naredimo lep dan. Dolenjske Toplice v objemu neokrnjene narave, z bogato kulturno in naravno dediščino, dajejo nešteto možnosti za rekreacijo vsem generacijam. Hodili smo po poteh med polji, travniki ob Sušici, na daleč opazovali Krko s prelepim ozadjem Plešivice, ob pogledih na Kočevsko hribovje, slikovite vasice in prečili Radeščico do Obrha, kjer nam je destilarna in čokoladnica odprla svoja vrata in nas počastila z degustacijo pregrešno dobrih sladkih pregreh. Ogledali smo si izredno urejeno okolico ob smaragdni barve Oberščice. Obsedeli bi na njihovi terasi, ki kar vabi na dobro kavo, koktajle in slaščice. Gospodu Jožetu Kendi hvala za predstavitev in degustacijo. Že tako lep dan je bil še slajši in gotovo bo ostal v spominu in še se bomo vrnili.

Povratek je potekal z lažjim vzponom preko Cvingerja po arheološki poti, kjer smo nekaj besed namenili zgodovini, ko so tu kopali in talili železovo rudo, se s tem povezovali z drugimi ljudstvi na severu Italije, Alp, Panonske nižine in Balkana v starejši železni dobi. Že takrat se je Dolenjska vključila v evropsko prazgodovino. Tu so ostanki gradišča, talilnice in gomilnih grobišč. Pot je markirana z znakom situle, saj je bronasta vedrica - situla ena najlepših v Evropi.

V senci starih dreves smo se spustili do Jase, enega najlepših prostorov sredi narave, namenjenemu druženju. Članice našega društva so pripravile pogostitev. Ob pesmi, klepetu smo pozabili na vse tegobe in se prepustili lepotam danega trenutka. Naj jih bo čim več, takih trenutkov, druženj, pohodov in kmalu se ponovno srečamo, na drugem koncu Dolenjske. Povsod je lepo, samo opaziti moramo!

Elica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava