DL: Planica v Šentjerneju - Šentjernejčani ponosni na Goriška; prišel celo Robert Kranjec

18.7.2019 | 10:00

Župan Radko Luzar, ki je vesel, da so Šentjernejčani del planiške zgodbe, je Gorišku izročil posebno plaketo. Na desni Goriškov sin Sebastjan.

Župan Radko Luzar, ki je vesel, da so Šentjernejčani del planiške zgodbe, je Gorišku izročil posebno plaketo. Na desni Goriškov sin Sebastjan.

Robert Kranjec se je razveselil darila iz rok Tofa – svoje karikature.

Robert Kranjec se je razveselil darila iz rok Tofa – svoje karikature.

85-letni Janez Gorišek je bil deležen velikega aplavza.

85-letni Janez Gorišek je bil deležen velikega aplavza.

Nastop Šentjernejskega okteta, ki je prireditev odprl s šentjernejsko himno – Lepšega kraja nej …

Nastop Šentjernejskega okteta, ki je prireditev odprl s šentjernejsko himno – Lepšega kraja nej …

Slavje ob letošnji 50-letnici planiške velikanke bratov Gorišek se je preselilo v Šentjernej, v Goriškov rodni kraj. V Kulturnem centru Primoža Trubarja so tako pred kratkim pripravili zanimiv večer z gostom Janezom Goriškom, ki je skupaj z (že pokojnim) bratom Ladom zasnoval našo veličastno letalnico.

Janez Gorišek, konstruktor planiške velikanke in oče smučarskih poletov, namreč izhaja iz šentjernejske doline. Njegov oče prihaja iz Dolenje Stare vasi, mama iz Šentjerneja, in Janez je tu preživljal številna poletja. Kot pravi, se tudi zdaj z družino zelo rad vrača v Dolenjo Staro vas, kjer imajo staro leseno hiško in domačijo z vinogradom. Hiško želijo obnoviti v muzej bratov Gorišek, pri čemer bo po besedah župana Radka Luzarja priskočila na pomoč tudi občina Šentjernej. Na svojega rojaka so namreč zelo ponosni in pred nekaj leti je postal celo častni občan.

SPOMINSKA PLAKETA

Župan je Janezu Gorišku na prireditvi ob 50-letnici planiške letalnice v imenu vaščanov, občanov in občine izročil spominsko plaketo z zahvalo in mu zaželel še mnogo zdravih let, Planici pa novih 50 let in 300 metrov. »Če je v Planici tekma, je tudi za nas, Šentjernejčane, to praznik,« je dejal. In res se v Planico vedno odpravijo tudi Šentjernejčani, seveda s svojo maskoto, petelinom Jernejem.

Tudi Janez Gorišek je prepričan, da bi lahko na smučeh leteli tristo metrov in da to niso le sanje, ampak realnost, saj je prepričan, da se razvoj nikoli ne ustavi. A prva mu je vedno bila varnost skakalcev. Ni le konstruktor planiške velikanke, ampak je sodeloval pri prenovi praktično vseh večjih skakalnic po svetu, med drugim v Kulmu v Avstriji in Vikersundu na Norveškem, od koder prihaja svetovni rekord.

PRIŠEL CELO ROBERT KRANJEC

Vseh pozornosti v Šentjerneju je zelo vesel in mu veliko pomenijo. Pri 85 letih se še dobro drži, ima podporo družine, in tudi v Šentjernej sta ga pospremila žena Joži in sin Sebastjan – ta nadaljuje očetovo delo. Janez, po poklicu gradbeni inženir, je bil tudi sam uspešen smučarski skakalec in preizkušal se je na šentjernejski 45-metrski skakalnici v Drči, za katero je naredil celo načrt. Morda pa v bližnji prihodnosti tudi pod Gorjanci »zraste« skakalnica …

Na prireditvi Planica v Šentjerneju ni manjkalo pomembnih osebnosti iz sveta slovenskega športa – posebne pozornosti je bil deležen skakalec Robi Kranjec, ki je letos končal skakalno kariero. Tone Fornezzi - Tof, voditelj dogodka, mu je v družbi Ljuba Jasniča izročil karikaturo, delo Joška Trobca. V dvorani so bili tudi znani telovadec Miro Cerar in še številni drugi, ki so prišli počastit Janeza Goriška. Vsi so se razveselili novice, da bo v Planici leta 2023 potekalo svetovno prvenstvo v poletih.

Večer, ki ga je poleg znanega humorista Tofa vodila še Nika Kar, so popestrili zanimivi gostje: ansambel Saša Avsenika, Nuša Derenda, pop legende Rostfrajerji, svetovni prvak na diatonični harmoniki Miha Debevec v duetu z Dejanom Kušerjem, Vivijana Kukar in Šentjernejski oktet.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 25. aprila 2019

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava