DL: Nova folklorna skupina - Semiška folklora spet živi

17.7.2019 | 13:30

Anita Ogulin

Anita Ogulin

Folkloristi nove Folklorne skupine Semič si želijo, da bi se jim pridružilo čim več plesalcev in glasbenikov. (Foto: M. B. J.)

Folkloristi nove Folklorne skupine Semič si želijo, da bi se jim pridružilo čim več plesalcev in glasbenikov. (Foto: M. B. J.)

Potem ko je folklorna skupina Semiška ohcet pred slabima dvema letoma prenehala delovati, je lansko leto začela oživljati folklorno dejavnost Folklorna skupina Semič – Začetek je obetaven – Iščejo nove plesalce in glasbenike

Semiška folklorna skupina Semiška ohcet, ki je delovala skoraj 60 let, je imela več vzponov in padcev. Pred približno dvema letoma pa se je njeno delovanje dokončno zaključilo. A v Semiču se niso mogli sprijazniti s tem, da so v občini ostali brez folklorne skupine. Za lansko prireditev Semiška ohcet, ki je bila konec avgusta, se je zbralo nekaj parov folkloristov, da so popestrili program z obujanjem starih običajev.

In takrat se je porodila ideja, da bi ustanovili novo folklorno skupino. Tako je lanskega novembra začelo vaditi pet parov, od katerih so vsi razen enega začetniki. Vodja in mentorica folkloristov, ki so se poimenovali kar preprosto Folklorna skupina Semič, pa je postala Anita Ogulin, ki je nekdaj plesala v prejšnji semiški folklorni skupini.

Doslej so se naučili plesati devet belokranjskih plesov in zapeti nekaj pesmi. Na velikonočni ponedeljek so v Kulturnem centru Semič pripravili svoj prvi nastop, ki so ga obiskovalci prireditve pozdravili z navdušenjem. »Za prireditev smo se odločili zato, ker smo se želeli javno predstaviti in seznaniti ljudi, da obstajamo, ter privabiti nove plesalce in glasbenike, saj nas sedaj spremlja le harmonikar Aleš Grahek. Izkupiček od prireditve bomo namenili za nove kostume in omare za oblačila in čevlje. Sedanje narodne noše so od prejšnje folklorne skupine,« je povedala Ogulinova ter dodala, da bi potrebovali vsaj osem parov plesalcev, da bi lahko pripravili prikaz semiške ohceti.

Ogulinova je vesela, da imajo folkloristi neizmerno voljo za učenje. Pri učenju plesa jim je priskočil na pomoč Tadej Fink, pri petju Andraž Banovec, za podobo folkloristov pa je poskrbela Albina Pašič. Anita je zagotovila, da bodo nastopili na letošnji Semiški ohceti, na katero se bodo začeli pripravljati že prihodnji mesec. Če bodo dobili še nekaj novih članov, pa se bodo prijavili tudi na folklorne revije v Sloveniji, a tudi v tujini. Raziskati nameravajo stare semiške navade in običaje, da ne bodo povsem potonili v pozabo, a tudi zato, ker si želijo prikazati kaj novega. Razmišljajo o tesnejšem sodelovanju s semiško osnovno šolo, kjer imajo folklorni krožek, ter pritegniti mlade folkloriste, da se jim po končani osnovni šoli pridružijo.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 25. aprila 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava