DL: Komunala Črnomelj - Kdor ne bo plačal računov, mu bodo odklopili vodo

12.7.2019 | 14:00

Samo Kavčič

Samo Kavčič

Na Komunali Črnomelj lani precej zmanjšali vodne izgube na vodovodnem omrežju, manjše naj bi bile tudi letos – 102 toni mešane odpadne embalaže obležali na deponiji pri Vranovičih – Kdor ne bo plačal računov, mu bodo odklopili vodo

Za črnomaljsko komunalo, ki pokriva črnomaljsko in semiško občino, je preteklo leto po marsičem odstopalo od povprečja, pa naj gre za zimske razmere, hudo neurje s točo, registrirala je novo dejavnost geodezijo, prevzela upravljanje na nekaterih pokopališčih, imela pa je tudi težave z odvozom embalaže. Tri delavce je na novo zaposlila, eden je odšel.

Lani so imeli, kot je na seji občinskega sveta v Semiču povedal direktor komunale Samo Kavčič, težave z likvidnostjo. Obveznosti do delavcev in države so sicer plačevali redno, ostale pa z zamudo. Priznal je, da so njihove plače pod državnim povprečjem. Pri inšpekcijskem pregledu je bilo ugotovljeno, da so državi pet let plačevali premalo okoljskih dajatev, vendar so 67.000 evrov dolga državi plačali iz tržne dejavnosti, saj bi bilo dolg za nazaj težko zaračunati uporabnikom.

Kavčič je bil zadovoljen, ker so povečali delež tržne dejavnosti in kar za 100.000 m3 zmanjšali vodne izgube, ki naj bi jih poskušali letos zmanjšati še za prav toliko. V zadnjih petih letih so v povprečju prodali od 800.000 do 850.000 m3 vode, količina pa je odvisna od tega, kako deževno je leto. Sicer je na javni vodovod priključenih že več kot 98,5 odst. prebivalcev črnomaljske in semiške občine. Opozoril je, da se povečuje količina embalaže, kar je posledica načina življenja, a tudi tega, da jo ljudje vse manj odlagajo na črna odlagališča. »Res je, da se je količina odpadkov lani bistveno povečala tudi zaradi odstranjevanja posledic neurja s točo. Teh odpadkov je bilo za kar 455 ton. Zaradi zapletov na državi glede odvoza mešane odpadne embalaže pa smo imeli vse lansko leto probleme z odvozom teh odpadkov, ki so se kopičili v Podcentru za ravnanje z odpadki na Vranovičih. Septembra lani so odpeljali odpadke, ki so se nakopičili do takrat, od takrat do konca leta pa sta se po ocenah nabrali še 102 toni teh odpadkov, ki še vedno zapečateni ležijo na naši deponiji. Mešano odpadno embalažo, ki je prišla na deponijo pri Vranovičih po novem letu, spet redno odvažamo,« je povedal Kavčič.

Direktor Komunale Črnomelj je napovedal, da bo njihov letošnji strateški cilj delo z neplačniki, pa naj gre za izterjave, izvršbe ali odklope. Kavčič pravi, da so, ko neplačnike opozorijo, rezultati mešani. Medtem ko nekateri pridejo plačat, se drugi niti ne pozanimajo, kako bi rešili problem, čeprav komunala za neplačnike išče rešitve tudi v sodelovanju s centrom za socialno delo. A Kavčič je bil odločen, da bodo neplačnikom, ki se na nikakršen način ne bodo odzvali, vodo odklopili. Zaveda se, da bo po eni strani temeljitejše delo z neplačniki prineslo večjo izterjavo, a ker bodo števce, kjer bodo odklopili vodo, izbrisali iz evidence, se bo strošek za omrežnino porazdelil med preostale potrošnike.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 18. aprila 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava