KC Janeza Trdine: Simon Širec - Predstavitev albuma Theatre music

12.7.2019 | 08:15

KC Janeza Trdine: Simon Širec - Predstavitev albuma Theatre music
KC Janeza Trdine: Simon Širec - Predstavitev albuma Theatre music

V sklopu delavnic poletne glasbene šole Komu zveni se bo v avli Kulturnega centra Janeza Trdine odvil solo koncert enega izmed mentorjev delavnic, saksofonista Simona Širca v katerem bo skupaj z gosti predstavil svoj debitantski album z naslovom Theatre music.

PETEK / 12. 7. 2019 / ob 20h / KC Janeza Trdine

Gre za preplet žanrov, v katerem izkazuje obvladovanje večih inštrumentov v kombinaciji z elektroniko. Na prečni flavti bo tako moč slišati beatbox v kombinaciji z elektroniko, predstavitev EWI - ja (elektronsko pihalo), na saksofonu pa se program vije od klasičnih, modernističnih pa vse do jazzovsko obarvanih kompozicij.

Ekipa nastopajočih:

Simon Širec - alt in tenor saksofon, flavta, EWI, elektronika
Primož Hudoklin - kitara
Maja Pavkovič - vokal
Katja Brcar - vokal
Filip Derganc - tenor saksofon
Lan Zirkelbach - bariton saksofon


Prost vstop!

Biografija:

Simon Širec je svojo glasbeno pot začel na klarinetu, nato pa svoje šolanje nadaljeval z igranjem saksofona. Izobraževal se je na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Dejana Prešička. Po opravljeni maturi je svoje izobraževanje nadaljeval v razredu profesorja Lars Mlekuscha na Dunaju, kjer je z odliko diplomiral. Svoje šolanje na klasičnem saksofonu je sklenil pri profesorju Geraldu Preinfalku na Glasbeni univerzi v Gradcu, kjer je junija 2014 z odliko tudi magistriral. Vzporedno s študijem saksofona v je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral muzikologijo. V sklopu diplomskega dela je raziskoval zgodovinski razvoj saksofona na Slovenskem, nekaj let po diplomi pa svoje delo tudi razširil v strokovno publikacijo in jo izdal pri založbi Akademiker Verlag z naslovom “Development of the Slovenian Saxophone Repertoire”. V času študija je nastopal v največjih koncertnih dvoranah na Dunaju, v Gradcu in Ljubljani, kot član zasedbe European Saxophone Ensemble in s tem predstavnik Slovenije pa je gostoval v več kot 20ih mestih v širšem evropskem prostoru. Leta 2014 se je na festivalu Vienna SaxFest predstavil z dvema avtorskima kompozicijam, pri čemer so ga kritiki sprejeli z navdušenjem in ga označili za Bobby McFerrina na saksofonu. Danes nastopa tako solistično, v komornih sestavih kot tudi v različnih orkestrih. Veliko pozornosti posveča inovativnim glasbenim rešitvam, pri čemer v svoj glasbeni jezik vpeljuje tudi rabo elektronike. Širec je poleg aktivnega koncertiranja dejaven tudi na pedagoškem področju. Kot saksofonist je sicer zaposlen na Glasbeni šoli Brežice, kot muzikolog pa poučuje glasbo na Srednji vzgojiteljski šoli v Novem mestu.

VABLJENI TUDI NA ZAKLJUČNI KONCERT GLASBENE DELAVNICE KOMU ZVENI!

Zaključni koncert kreativne poletne glasbene šole Komu zveni bomo z udeleženci delavnic in z glasbenimi gosti odigrali v soboto, 13. 7. 2019 ob 18h v avli kulturnega centra Janeza Trdine.

Toplo vabljeni!

A. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava