5. literarni pohod - Že petič po sledeh Janeza Trdine

11.7.2019 | 11:40

5. literarni pohod - Že petič po sledeh Janeza Trdine
5. literarni pohod - Že petič po sledeh Janeza Trdine

Prvo soboto v juliju je potekal že 5. Trdinov literarni pohod na Gorjance, ki ga v sodelovanju pripravljajo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Ljudska knjižnica Metlika ter hrvaška in slovenska planinska društva. Pohoda se je udeležilo okoli 180 pohodnikov z obeh strani Gorjancev.

Organizatorjem jo je letos prvič nekoliko zagodlo vreme, zato so morali prestaviti pohod, ki se tradicionalno odvija 1. soboto v juniju, na v naprej določeni alternativni datum, to je 1. soboto v juliju. Kljub nekoliko višjim temperaturam in dopustom se je zbralo okoli 180 pohodnikov z obeh strani Gorjancev. Kot vedno so pohodnike na poti spremljale Trdinove bajke in povesti, program pa so obogatile knjižničarke sodelujočih knjižnic in učenci glasbene šole Diaton.

Izhodišče tokratnega pohoda je bila idilična vas Sekulići v hrvaškem Žumberku. Poleg pozdravnih besed organizatorjev in osnovnih informacij o pohodu so udeleženci pohoda na izhodiščni točki pohoda izvedeli več o življenju in delu župnika Jovana Hranilovića, ki je služboval v bližnjih Sošicah in Radatovićih. Hranilović je namreč prav tako kot je Janez Trdina raziskoval življenje dolenjskega človeka, raziskoval način življenja v hrvaškem Žumberku. Izdal je tudi pesniško zbirko z naslovom Elegije, iz katere so prisluhnili pesmi Dragom Žumberku.

Prvi postanek na poti je bil v zapuščeni vasici Gaj, kjer so pohodniki v objemu gorjanskih dreves prisluhnili Trdinovi bajki o ptici Zlatoper, ki govori o čarobni ptici z zlatim peresom in njenih čudežnih močeh. Pot jih je vodila naprej do lovskega doma Studena voda, kjer so spoznali Vesela in Rada, lika iz humorne Trdinove pripovedi o tesnem prijateljstvu med strogo vzgojenim Kranjcem in nekoliko bolj svobodnjaškim Hrvatom.

Po vzponu na Trdinov vrh je pohodnike čakalo še druženje ob glasbi in Trdinovem pasulju, izvedeli pa so tudi več o začetkih organiziranega pohodništva s hrvaške in slovenske strani. Vrh Gorjancev je bil namreč od nekdaj prostor srečevanja prebivalcev z obeh strani Gorjancev, kjer so se tkale prijateljske, ljubezenske in poslovne vezi, tja pa so radi zahajali tudi pohodniki. V letošnjem letu obeležujemo 120. obletnico od prvega organiziranega planinskega pohoda na Gorjance, ki ga je leta 1899 organiziralo slovensko planinsko društvo, o čemer je poročal tudi časnik Planinski vestnik.

Trdinov literarni pohod pa ne združuje samo narodnosti, ampak tudi generacije in tudi letos so posebno čast izkazali najstarejšemu in najmlajšemu udeležencu pohoda. Kot najstarejši udeleženec pohoda je že tretje leto zapored priznanje prejel Mirko Butković, ki je dopolnil 83 let, medtem ko je najmlajša udeleženka štela rosnih 9 let.

Nagradili so tudi najzvestejše pohodnike, ki so se vsaj štirikrat udeležili pohoda. Prejeli so publikacijo, kjer so zbrane in opisane poti, ki so jih prehodili v petih letih, obogatene s fotografijami in drobci literarne zapuščine Janeza Trdine, ki jih je spremljala na poteh. Publikacijo sta ob 5. obletnici organizacije Trdinovih literarnih pohodov izdali karlovška in novomeška knjižnica.

Knjižnica Mirana Jarca

Galerija

_zzzzzzzpohod (1)
_zzzzzzzpohod (2)
_zzzzzzzpohod (3)
_zzzzzzzpohod (4)
_zzzzzzzpohod (5)
_zzzzzzzpohod (6)
_zzzzzzzpohod (7)
_zzzzzzzpohod (8)
_zzzzzzzpohod (9)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (1)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (2)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (3)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (4)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (5)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (6)
_zzzzzzzzzzzzgorjanci (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava