DL: Odgovor Dolinarju o novem lokalu v KC Janeza Trdine - ''Kakšna škoda in šlamastika ...''

11.7.2019 | 13:55

DL: Odgovor Dolinarju o novem lokalu v KC Janeza Trdine - ''Kakšna škoda in šlamastika ...''

V tej rubriki ponujamo tudi nadaljevanje »zgodbe« v zvezi z nagovarjanjem dijakov v bližini šol, da obiščejo nov lokal v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, na kar je prejšnjič opozorila Novomeščanka Petra Skubic. Z odgovorom Jureta Dolinarja iz službe za stike z javnostjo pri Zavodu Novo mesto, pod okrilje katerega sodi tudi kulturni center in zdaj nov gostinski najemnik, ni prav nič zadovoljna. Ta je poudaril, da zavod za to ne more prevzeti odgovornosti, da pa bodo v prihodnje bolj pozorni na najemojemalca. Skubičeva mu odgovarja, da je Dolinarjev odgovor »vse, kar na predavanjih učim študente, da je slab PR. Take odgovore smo pisali pred dobrim desetletjem in pol ali še več nazaj, ko se je naša stroka šele dobro postavljala in začela učiti od zahodnih strokovnjakov. Odgovore v vaši luči smo imeli v 90. letih in na prelomu tisočletja shranjene v mapi Osnutki ter jih popravljali glede na tvarino in podjetje, za katerega smo delali PR: zahvali se za pismo, poudari, da ima pisec prav, distanciraj se od srčike problema, odgovornost zvrni na nekoga drugega – ni v naši moči, in se še enkrat zahvali za pismo in pozdravi. Točno tej shemi, ki jo zavračajo že desetletje in več vsi PR-trusti in vse PR-šole, ste sledili vi v svojem odgovoru. Kakšna škoda in šlamastika za stroko, ki jo zastopate,« je med drugim napisala Skubičeva.

Poudarila je, da se morajo javni zavodi, kot je njihov, zavedati svoje širše in globlje družbene odgovornosti, kot jo imajo (in jo bodo kdaj koli imeli) zasebniki. Če so v svoje prostore z javnim razpisom sprejeli nekoga, ki na tako nizkoten način novači stranke, so naredili kapitalno napako, ki jo morajo uvideti in priznati. »Odgovornost javnih uslužbencev in javnih ustanov je, da so prvi na branikih številnih stvari. Da jim nikoli ni treba stati na okopih, pa se morajo prej, preden kar koli naredijo, spraševati, ali so naredili vse prav.

Da se samo distancirate od dogodka, ki je bil povod mojega pisanja, vsekakor ni dovolj. Če bi najemnik lokala v svojih prostorih izvajal striptiz, bi isto reki – joj, kako grdo od njega, to ni prav, imate prav, ampak tega nismo izvajali mi, temveč on? Joj, kako otročje je to distanciranje, to bi naredili otroci, ko bi s prstom kazali na nekoga drugega, češ nisem jaz kriv! Javni prostori so v Sloveniji tudi varne točke za otroke, ste to vedeli? V Novem mestu je to denimo knjižnica. Če je to bil tudi kulturni center, ne vem, a zdaj to vsekakor ne more biti, saj lokal to seveda ni,« je odločna Skubičeva. Dodala je še opažanje njihove babice, ki je bila nedavno na ogledu predstave Angel pozabe – avla zelo smrdi po cigaretah, ker cigaretni dim od zunaj pride v avlo. Skubičeva je še prosila Dolinarja, da na njeno pisanje ne odgovarja več.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 18. aprila 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava