Bleščeč nasmeh je pol zdravja; pa na jezik ne pozabite

11.7.2019 | 08:20

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Stanje naših zob veliko pove o naši osebnosti, zato je zelo pomembno da jim namenimo veliko pozornosti. Tako kot si zjutraj in zvečer počešemo lase, se oblečemo v čista oblačila, moramo poskrbeti tudi za nego naših zob. Dejstvo je, da zdravi zobje prispevajo k naši lepi zunanji podobi, pa tudi lep videz nam zbuja zadovoljstvo in povečuje našo samopodobo. Toda ni lepega nasmeha brez veliko vloženega truda in časa. Zobje preveč poudarjajo lepoto, pomembni pa so tudi za dobro počutje celega telesa.

V ustni votlini se naravno nahaja na milijone različnih vrst mikrobov, ki so nujno potrebni. Večino časa so vsi ti mikrobi neškodljivi, lahko pa se (število mikrobov) njihovo število zaradi prehrane in življenjskih navad poveča. V takem primeru nastane na zobeh posebna snov – biofilm ali zobna obloga. V primeru, da zobne obloge ne odstranimo pravočasno, se začnejo kopičiti vedno nove plasti, ki se začnejo spreminjati v zobni kamen. Njihovo kopičenje lahko povzroči karies ali zobno gnilobo in slab zadah.

Da se zobne obloge ne nakopičijo preveč in ne povzročijo zgoraj omenjenih bolezni, moramo zobe ščetkati vsaj dvakrat na dan (zjutraj in zvečer),. V primeru, da imate možnost, da si jih poščetkate tudi po vsakem obroku, pa je le še dodaten plus. Zelo pomembna je tudi izbira ustrezne zobne ščetke, saj lahko z napačno izbiro naredimo več škode kot koristi. Zobna ščetka naj ima majhno glavo in mehke, goste ščetine. Pretrda zobna ščetka lahko povzroči umik dlesni, razgaljen del zoba pa lahko napade karies.

Pri negi zob je priporočljivo uporabljanje zobne paste s fluoridi. Priporočena koncentracija fluoridov v zobni pasti se običajno izraža v ppm (parts per milion= število delcev na milijon). Za otoke stare od 0,5 leta do 2 let se priporočajo zobne paste s 500 ppm F, od 2 do 6 let 1000 ppm F ter za otroke starejše od 6 let, mladostnike in odrasle 1450 ppm F.

Zobe je potrebno ščetkati tudi s pravilno tehniko. Ščetkamo jih po principu »od rdečega – proti belemu«. Lahko pa jih ščetkate tudi z majhnimi, krožnimi gibi. Po enem mestu vedno potegnemo vsaj 10 krat. Pri tem moramo paziti, da očistimo prav vse zobe iz vseh strani. Čistimo sistematično po vrsti od desne proti levi ali od leve proti desni.

Vsak zob ima 5 ploskev, z zobno ščetko pa dosežemo le tri od petih ploskev. Za čiščenje medzobnih ploskev pa boste potrebovali še zobno nitko in medzobne(interdentalne) ščetke.

Ne pozabite skrtačiti niti jezika, na katerem se rade kopičijo škodljive bakterije.

Za konec pa še: ”smeh je pol zdravja”, kar po najinem mnenju drži, saj so zdravi in zadovoljni ljudje nasmejani in izžarevajo pozitivno energijo. V našem nasmehu in zobeh pa se definitivno odraža tudi naše zdravje ter življenjski slog.

Aleksandra Škedelj in Petra Judež, diplomirani medicinski sestri
Zdravstveno vzgojni center
Kabinet za zobozdravstveno vzgojo in preventivo
Zdravstveni dom Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava