DL: Naša kulturna dediščina - Goriški begunci na Dolenjskem

10.7.2019 | 10:10

Spomin na prvo sveto obhajilo begunke Marije Pelicon (Foto: Boštjan Pucelj)

Spomin na prvo sveto obhajilo begunke Marije Pelicon (Foto: Boštjan Pucelj)

V času prve svetovne vojne so območja zaledij front, tudi Dolenjsko, preplavili številni begunci iz različnih koncev Avstro-Ogrske, kjer so potekali boji. Tako so na Dolenjsko najprej, že avgusta 1914, prišli Dalmatinci, za njimi prebivalci Galicije in Bukovine ter po juniju 1915 Slovenci, pretežno z območja Goriške. Ti so tu v begunstvu preživeli kar nekaj let. Naselili so se tako v Novem mestu kot po številnih dolenjskih vaseh, kjer so družinam, ki so jih sprejele, pomagali pri kmečkih opravilih.

V mestu ob Krki je deloval tudi Odbor Posredovalnice za goriške begunce. Da bi jim bilo dovoljeno tu začasno bivati, se je marsikdo odpovedal državni podpori in poskušal preživeti z lastnimi sredstvi in delom. Otroci, ki so na Dolenjsko prišli v spremstvu mater in starih staršev, so tu obiskovali tudi šolo in verouk.

Predstavljeni predmet, Spomin na prvo sveto obhajilo iz leta 1917, je povezan z begunko Marijo Pelicon iz Sovodenj ob Soči, ki so danes pod Italijo. V vas Krka pri Novem mestu je Marija pribežala z družino septembra 1916. Šolo in verouk je obiskovala v Šmihelu. Begunci so se vračali domov od pomladi 1918, nekateri pa so ostali in tu nadaljujejo svoj rod. Peliconovi so se na svoj dom vrnili januarja 1920. Potomci te družine in potomci dolenjske družine Gorše, ki jih je sprejela med prvo vojno, se srečujejo še danes in negujejo spomin na svoje prednike. Predmet hrani Edi Pelicon.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 18. aprila 2019

Marjeta Bregar, Dolenjski muzej Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava