DL: Lisca še više - Nova jedilnica za nov polet

8.7.2019 | 11:50

Župan občine Laško Franc Zdolšek, najemnik Tončkovega doma Franc  Krašovec, sevniški župan Srečko Ocvirk, predstavnik izvajalca gradbenih  del direktor Komunale Sevnica Mitja Udovč in predsednik Planinskega  društva Lisca Sevnica Rok Petančič (z leve) so prerezali trak na vhodu  jedilnice. (Foto: M. L.)

Župan občine Laško Franc Zdolšek, najemnik Tončkovega doma Franc Krašovec, sevniški župan Srečko Ocvirk, predstavnik izvajalca gradbenih del direktor Komunale Sevnica Mitja Udovč in predsednik Planinskega društva Lisca Sevnica Rok Petančič (z leve) so prerezali trak na vhodu jedilnice. (Foto: M. L.)

V Tončkovem domu zaznamovali novo pridobitev – Srečko Ocvirk: Lisco moramo varovati kot naravno vrednoto, razgledno točko in družabni prostor – Franc Zdolšek: Včeraj industrija, danes turizem – Pohvale najemniku Krašovcu – Razstava

V Tončkovem domu na Lisci je obiskovalcem na voljo prenovljena jedilnica, ki so jo slovesno odprli pred dnevi. Prenovo je v celoti financirala občina Sevnica, ki je tako vložila skupno 70 tisoč evrov.

Tončkov dom so leta 2014 prenesli v last občine Sevnica in ta je stavbo in okolico po tistem že precej izboljšala. Tako je dom v zadnjih letih dobil nov vodovod in povezavo z optičnim omrežjem, v temeljito preurejenem spodnjem delu je na voljo nova učilnica, namenjena zlasti naravoslovnemu izobraževanju. Zunaj so postavili otroška igrala in prenovili športno igrišče, v spodnjih prostorih so prenovili sanitarije, stavbi so uredili zunanja stopnišča. V tako opremljen Tončkov dom na tem vrhu nad Sevnico prihajajo številni obiskovalci, med njimi udeleženci različnih izobraževanj.

»Lisco moramo varovati kot naravno vrednoto, razgledno točko in družabni prostor. Lisca bo v prihodnje pomenila še veliko. Z obnovljeno jedilnico v Tončkovem domu nastajajo nove možnosti tudi za organizirane dejavnosti na Lisci,« pravi sevniški župan Srečko Ocvirk. Župan je prepričan, da bo Lisca v prihodnje pomembna za domačine in za druge obiskovalce. Verjame, da bo še bolj turistično prepoznavna in da bodo to območje mnogi izbrali tudi za kraj svojega dopustovanja.

Lisca je na stičišču občin Sevnica in Laško in obe lokalni skupnosti očitno želita v tem prostoru v prihodnje nastopati skupaj. Župan občine Laško Franc Zdolšek, ki se je udeležil nedavnega odprtja jedilnice v Tončkovem domu, z odobravanjem spremlja sevniške načrte in vlaganja za turistični razvoj območja. Kot pravi, sta bili občini Sevnica in Laško včasih bolj industrijski. Razmere so se zdaj spremenile. Industrije v nekdanjem pomenu ni več. »Oboji zdaj bolj razvijamo turizem, kar je tudi usmeritev Slovenije,« pravi župan občine Laško.

V Tončkov dom obiskovalci prihajajo radi in se radi vanj tudi vračajo, kot kažejo odzivi. Na občini Sevnica pravijo, da se sedanji oskrbnik Franc Krašovec zelo trudi, da je planinska koča z okolico lepa na pogled in gostom prijazna tudi drugače. »Najemniku želim uspešno poslovanje. Delovanje doma spada v turizem in od turizma mora nekdo tudi preživeti,« pravi sevniški župan.

»Ko smo dom prevzeli, je bil precej v razsulu in smo zato morali začeti na najnižji točki. V domu zdaj delamo kar vsi, celotna naša družina in še sorodniki pomagajo, kadar je potrebno. Delam v kuhinji, kadar ni dela tam, zunaj popravljam ograje in postorim še drugo. Vse, kar se da, naredimo sami,« pravi Franc Krašovec. Prepričan je, da bo nova jedilnica obiskovalcem pomenila veliko, saj ima po novem med drugim poleg novega pohištva tudi talno gretje.

O Lisci, z njo povezanih dosedanjih in nekaterih načrtovanih naložbah so govorili tudi ob omenjenem odprtju, pred katerim so se istega dne sešli na delovnem sestanku sevniški župan Srečko Ocvirk s sodelavci ter župan občine Laško Franc Zdolšek s predstavniki Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško.

Planinci in drugi udeleženci, ki so jim po uradnem delu slovesnosti podarili izdatno planinsko malico, so pohvalili novo opremo jedilnice, v katero je po predlogu načrtovalca Marka Virtiča vse lesene sestavine, med temi mize, stole in stenske obloge, izdelalo mizarstvo Tuhtar. Ker je bilo od odprtju precej hladno, so v Tončkovem domu mnogi pohvalili zakurjen novi kamin, ki so ga naredili v Kaminih Kočevar. Vsi omenjeni izdelovalci so s širšega območja pod Lisco.

Na slovesnosti, ki jo je vodila Tanja Žibert, je nastopila Planinska pevska skupina Encijan pri Planinskem društvu Lisca Sevnica. Obiskovalci dogodka so si lahko ogledali fotografsko razstavo o naravnih lepotah Lisce. Avtorji fotografij so Bojan Dremelj, Polona Gorišek, Jože Hvala, Dušan Klenovšek, Ljubo Motore in Vinko Šeško.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 11. aprila 2019

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava