Teden kulture na Placu štarta danes

8.7.2019 | 09:10

Teden kulture na Placu štarta danes
Teden kulture na Placu štarta danes
Teden kulture na Placu štarta danes
Teden kulture na Placu štarta danes
Teden kulture na Placu štarta danes
Teden kulture na Placu štarta danes
Teden kulture na Placu štarta danes

Teden kulture na Placu (TKNP) je brezplačen open-air festival ustvarjalnih delavnic in kulturnega programa, ki se bo letos (že trinajstič) odvil med 8. In 13. 7. na Partizanskem trgu v Metliki. Festival prireja Kulturno umetniško društvo Plac, neprofitna prostovoljska organizacija s statusom v javnem interesu na področju mladine, kjer delujejo izključno prostovoljci. Osnovna naloga TKNP-ja je obuditi življenje v starem mestnem jedru in pripeljati v Metliko utrip kulture, kakršnega je moč doživeti v urbanih centrih. S svojim angažmajem želijo organizatorji doseči, da se tudi v tem majhnem mestu pestro dogaja, tako za domačine kot za turiste, ter da bi Metlika ostala “na robu” države samo v geografskem smislu.

Od prvega Tedna kulture na Placu, ki se je odvil leta 2004, pa do danes je festival privabil že okrog 30.000 obiskovalcev. Slovi kot enotedenski oddih za najmlajše, mlade, starejše in družine, saj čez dan ponuja številne ‘talent prebujajoče’ delavnice pod vodstvom priznanih in kvalificiranih, tako slovenskih kot tujih mentorjev. Že prvih deset festivalov je nanizalo 140 raznovrstnih delavnic, ki jih je vodilo več kot 200 mentorjev. Ob večerih pride na vrsto pestra paleta zabavno-kulturnega programa z umetniškimi akterji z naših in tujih odrov. Odvilo se je že več kot 150 različnih kulturno-zabavnih dogodkov. Na malem in velikem odru so nastopali komedijanti, improvizatorji, gledališki igralci, vrhunski plesalci, poeti; odvijali so se filmski večeri, lutkovne predstave, akrobatske norčije, potopisi in predstavitve delavnic. Muzikalne vrhunce različnih žanrov kot so jazz, elektronika, soul, rock, etno, funky, punk itd. pa so skladali in preigravali bendi iz Slovenije, držav bivše Jugoslavije, pa tudi iz ZDA, Argentine in Francije.

Tako delavnice kot program tudi letos ostajajo brezplačni. Delavnice bodo potekale od torka do sobote v popoldanskem času. Vsebinsko so zelo različne, otrokom jih je na voljo pet: kemijska, reciklažna, plesna in pravljična delavnica ter delavnica optičnih igrač. Malce starejši otroci in odrasli imajo še več izbire: kiparska, novinarska, grafična, fotografska, kuharska, glasbena, dokumentarna delavnica, delavnica pojočih prstnih blazinic, cianotipija, street art in grafiti, za konec pa še kung fu. Nekatere med njimi potekajo od torka do sobote, spet druge samo en dan. Predvsem lokalnim obiskovalcem je s tem omogočeno sodelovanje na več kot eni delavnici, mladim staršem pa je ponujeno tudi otroško varstvo v igralnici društva Sezam. Otroški program razen delavnic zajema tudi predstavo Čudežna bitja izpod Triglava, ki jo bosta uprizorila glasbenica Jelena Ždrale in pripovedovalec Rok Kušlan v torek, 9. 7. ob 19.30.

Zabavno-kulturni program tokrat zajema 14 koncertov. Danes ob 21.00 bomo otvorili festival in prisluhnili hrvaškim Kazan in domači Orkestradi. V torek nas bo s plesno predstavo očaralo lokalno Plesno društvo Krokar, poslušali pa bomo Bitipatibi - sicer gre za glasbeno skupino z dolgoletno tradicijo, na TKNP pa bo premierno nastopila v solo obliki. V sredo nas čakata hrvaški skupini Žen (post-rock, prog-indie) in Seine (alternative, noise, trip-hop), v četrtek ljubljanski Futurski, vsem znani zagrebški Svemirko in srbska elektronsko-eksperimentalna Kezz. Petek bo dan za oboževalce trapa, najprej bomo prisluhnili ljubljanskemu dvojcu AMN, nato pa še razvpitim hrvaškim Kuku$. Pozno v noč bo z nami ostal stari znanec hip hop in funk scene - DJ K’Pow. Po sobotni zaključni ceremoniji ob 21.30 pa nas bodo zabavali še slovenski Balans, hrvaški Lollobrigida, ki se jih spomnite po hitih Volim te, Moj dečko je gej, Ja se resetiram in Bivša cura, zadnji izvajalec letošnje edicije TKNP-ja pa bo izolan Blaž. Na TKNP se vrača tudi stara znanka VJ 5237, ki je pred dvema letoma festival in Metliko obsijala z najbolj norimi barvami, s čim bo presenetila letos, pa pridite preverit sami.

Precej pozornosti je namenjene dogodkoma, kakršnih na prejšnjih TKNP-jih še ni bilo. Prvi od njiju je t. i. Omejena razstava, ki združuje tri umetnike: Laro Reichmann, Nino Čelhar in anonimneža name. Rdeča nit vsakega izmed treh delov so fizične in družbene meje, skupaj pa jih je povezala kuratorka Nastja Mezek. Otvoritev razstave bo v torek, 9. 7. Ob 20.30, na Trgu svobode 6. Razstava bo na ogled za čas festivala, od 9. 7. do 13. 7., med 16.00 in 20.00.

Drugi dogodek pa povezuje kulturo s politiko - gre za okroglo mizo z naslovom Ekskurz v diskurz, na kateri se bodo srečali nekateri pomembni metliški odločevalci na področju kulture in mladih: Gregor Jevšček (vodja Mladinskega centra Metlika), Andreja Brancelj Bednaršek (direktorica Belokranjskega muzeja Metlika), Darko Zevnik (župan Občine Metlika), Alenka Tomašič (predsednica sveta Mestne skupnosti Metlika) in Marjetka Pezdirc (direktorica Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika). Okrogla miza poskuša metliškemu lokalnemu prebivalstvu omogočiti srečanje z odločevalci, na katerem bodo lahko bolje spoznali njihove vizije za kulturni razvoj kraja in jim postavili morebitna vprašanja. Dogodek se bo zgodil v četrtek, 11. 7., ob 16.00 na podstrešju metliškega gradu.

Samo enkrat letno Metlika kar cel teden diha s tako polnimi pljuči - torej ne zamudite teh šestih dni zabave in kulture!

Kulturno umetniško društvo Plac
foto: arhiv festivalov minulih let

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

9.7.2019Oceni vl 

Bravo mladi Metličani! Teden kulture na Placu je odmeven. Znate pritisniti na pravi knof! Okrogla miza bo tudi zanimiva. Gregor Jevšček ima že kilometrino pri pripravi dogodkov in tudi reševanju problematike ter inovativne ideje za naprej. To podpiram, saj je Gregor rojeni Črnomaljec in kdo pravi, da so mladi zapeti okoli tiste znane vrzeli "Metlika-Črnomelj"? (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava