Jedi z zelišči: gibanica s koprivami in čemažem, kruh z janežem in kumino ...

20.6.2019 | 14:10

Jedi z zelišči: gibanica s koprivami in čemažem, kruh z janežem in kumino ...
Jedi z zelišči: gibanica s koprivami in čemažem, kruh z janežem in kumino ...

Članice študijskega krožka Zelišča v kulinariki, ki deluje v okviru ZIK-a Črnomelj, so v sredo, 19. junija pripravile predstavitev knjižice o zeliščih in jedeh z zelišči. Obiskovalci so poleg znanj o zeliščih, pridobili tudi nasvete o tem, kako pripraviti nekatere jedi. Degustirali so jedi z zelišči, ki so jih pripravile članice krožka. Matej Špec s.p. je za razstavo jedi pripravil skutno gibanico s koprivami in čemažem, Pekarna Krajcar pa je spekla kruh z janežem in kumino.

ZIK Črnomelj že več let izvaja študijske krožke s področja zeliščarstva in prehrane. V lokalnem okolju je v zadnjem času izražena potreba po razvoju zeliščarstva, tako z vidika gojenja zelišč kot z vidika njihove uporabnosti in vpliva na zdravje. Tako se je porodila ideja, da bi v okviru delovanja študijskega krožka Zelišča v kulinariki nastala knjižica o zeliščih in njihovi uporabnosti v prehrani.

V študijski krožek Zelišča v kulinariki so se vključile članice z znanjem o zeliščarstvu. Delo v krožku je potekalo razgibano. Članice so si izmenjavale znanje in izkušnje o zeliščih, zeliščnih pripravkih in zdravi prehrani. Spoznavale so zelišča na domačem vrtu, se poučile o njihovem gojenju in pripravljale nove jedi z zelišči za pokušino. K zbiranju receptov za jedi z zelišči so nagovorile tudi širšo javnost, saj so želele zbrati tiste recepte, ki se v okolju uporabljajo. Na skupno končno izbiro zelišč je vplivala predvsem pogostost uporabe posameznega zelišča v belokranjski kuhinji nekoč in danes.

V knjižici boste tako spoznali dvajset zelišč, njihovo rastišče in razmere za pridelavo, njihovo uporabo v ljudskem zdravilstvu in kulinariki. Ob vsakem zelišču so zapisani recepti za pripravo jedi z zelišči. Pri nekaterih receptih so dodani namigi za različne načine priprave jedi. Knjižica je torej mešanica receptov starega in novega, že uveljavljenega in manj poznanega. Gre za preplet kmečkih in mestnih jedi, saj postajajo meje vse bolj zabrisane, in splet kontinentalne in sredozemske, a tudi belokranjske kuhinje.

Če želite knjižico Zelišča v kulinariki podrobneje spoznati, nas obiščite na ZIK-u Črnomelj.

I. B.

Galerija

_zelisca (1)
_zelisca (10)
_zelisca (2)
_zelisca (3)
_zelisca (4)
_zelisca (5)
_zelisca (6)
_zelisca (7)
_zelisca (8)
_zelisca (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

22.6.2019Oceni vl 

Za obliznit kako izgleda dobro! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava