DL: Grozil policistom in sestri - »Odtrgal mu bom glavo!«

15.6.2019 | 15:30

Niko Stariha je bil zelo redkobeseden. (Foto: J. A.)

Niko Stariha je bil zelo redkobeseden. (Foto: J. A.)

Policistom in komandirju grozil, da bo obračunal z njimi ter njihovimi otroki – Svoji sestri očital, da mu je pobrala stvari, in jo pozval, naj jih vrne, sicer bo »fental« njene hčerke

Črnomaljec Niko Stariha, o katerem smo pred dvema letoma pisali, ker ga je pes, ki je lajal na domačem dvorišču, tako vznemiril, da je zaradi tega lastnika najprej udaril z desko in potem še s pestjo, se je tokrat na sodišču znašel zaradi groženj policistom in sestri.

Kot je bilo razbrati iz besed tožilstva, so ga lansko jesen črnomaljski policisti obiskali zaradi prijave občana, kateremu je rekel, da ga bo ubil. Po tistem je klical na operativno-komunikacijski center in najprej spraševal po komandirju črnomaljske policijske postaje, kasneje še na Policijsko postajo Črnomelj in zahteval komandirja. V nadaljevanju je grozil, da se bo oglasil pri njem in se maščeval njegovi družini, če se mu ne bo javil na telefon. Malo pozneje je ponovno poklical na policijsko postajo in policiste pozival, naj pridejo k njemu, da se je oborožil. Ko je bilo zanj odrejeno pridržanje, je policistom rekel, da bo pobil njih in njihove otroke, pa da bo komandirju odtrgal glavo, ker mu je uničil življenje.

Pa to še ni bilo dovolj, mesec dni pozneje se je lotil sestre. »Očital ji je, da mu mora vrniti vse, kar je vzela, sicer bo 'fental' njene hčerke,« piše v obtožnici, ki jo je tožilka Renata Brodarič Trentelj predstavila na predobravnavnem naroku. Grožnje niso bile enkratni dogodek, zato se njegova sestra zdaj boji za svoje življenje in življenje svojih otrok.

Stariha, ki je v priporu, je bil doslej že večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem (napad na uradno osebo, preprečitev uradnega dejanja, grožnje, huda telesna poškodba), zato njegove besede okolica jemlje zelo resno.

»Nisem razumel, kar je prebrala tožilka,« je po predstavitvi obtožnice odsotno rekel sodnici Meliti Perko. Ko ga je vprašala, česa konkretno ni razumel, je molčal.

Nekaj trenutkov pozneje se je razgovoril o nemogočih pogojih v zaporu. »Že dve leti sem brez spanca, ker me neprestano zbujajo. Ne spomnim se več niti tega, kaj smo imeli za zajtrk. Moji možgani so mrtvi.«

Ker se ni izjasnil, ali krivdo po obtožbi prizna ali ne, se šteje, da je ne.

Njegov zagovornik Branko Gvozdič je med dokaznimi predlogi navedel, da zaslišijo prejšnjega komandirja Policijske postaje Črnomelj, ki naj se ob podobnih besedah, kot jih je Stariha izrekel sedanjemu komandirju, ne bi počutil ogroženega. Na njegov predlog naj bi zaslišali tudi najemnika v hiši Starihe, ki bo znal povedati, če je kdo iz njegove hiše jemal stvari, za kar domneva, da naj bi storila njegova sestra. Med drugim predlaga novega izvedenca psihiatra, kajti izvedensko mnenje, ki ga je že izdelal psihiater Gorazd Mrevlje, je nastalo brez pregleda obtoženca. Tožilka je pozneje povedala, da je omenjeni psihiater hotel opraviti strokovni pregled, a ker Stariha ni hotel sodelovati, to ni bilo mogoče.

Sodnica je odločila, da sodišče postavi novega izvedenca psihiatrije, ki bo tudi ugotovil, ali je obtoženec zmožen sodelovati na sojenju, poleg tega bodo zaslišali izvedenca, ki je že napisal izvedensko mnenje.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 28. marca 2019

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava