Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje? Dobrota je zdravilna ...

14.6.2019 | 11:30

Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje? Dobrota je zdravilna ...
Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje? Dobrota je zdravilna ...

Kar 29 poslušalcev je privabila vsebina tega vabila za Četrtkovo srečanje v maju. Po dveh letih je spet prišel med nas, člane Univerze za starejše RIC, mlajši in modrejši ANDREJ PEŠEC. Kot gost z darilom - piškoti, kot dobrodošlica pa glasba za prijeten začetek. Poznamo njegovo pot preobrazbe in trnovo pot v iskanju prave poti. Našel jo je in zdaj kot šolan politolog služi ljudem, ko deli svoje izkušnje in znanje mladim in starim. To je njegovo poslanstvo, da deli svoje znanje, ko je sam spoznal, kaj je narobe delal in mislil in čutil.

Njegovo telo se je odzvalo z boleznijo, ko je kot športnik izgubil možnost za športno napredovanje, ko je kot izobraženec iskal službo, a ni bil sprejet, ko je … Veliko jih je, teh izkušenj, ki so mu dale misliti in spoznati, zakaj se mu to dogaja.

Naši organi se odzivajo na naše čustva in ko je tega preveč, se oglasijo z boleznijo. Čeprav je za nami večina življenja, se mnogi ne sprašujejo, od kod bolezen.

V svojem pripovedovanju o teh izkušnjah nas je prepričal, da je narava res dobra zdravilka. Naš um in srce pa dobra sprejemnika naših misli. Morda se bomo odslej izogibali jezi, žalosti, strahu, skrbem na zalogo in tako obvarovali svoje organe. S tem znanjem pa bomo lahko opozorili svoje že odrasle otroke in vnuke, kako se obvarovati in zavarovati svoje zdravje.

V tem tekmovanju s časom še komaj dihajo. Tudi dihati je treba prav in tako umiriti telo in glavo. Glasba nas pozdravi. Modrost je zdravilo za demenco. Stres je prijatelj, saj nas opozarja. Dobrota in srce pa sta zdravilna. Poučil nas je, da se lahko z mladimi povežemo le z dobrim zgledom, zanimivimi zgodbami. Presenetiti jih moramo s svojimi opažanji kot modri ljudje. Navadno nas mladi sprejemajo kot pokvarjen magnetofon, ki ponavlja stare stavke in poučuje, «naklada« o vsem, kar so že slišali. Pravi, da ob modrih sogovornikih ni potrebe po pametnih telefonih na obisku ali srečanjih. Torej postanimo zanimivi in ohranjajmo z njimi lepe spomine na skupne uspehe. Spodbujajmo jih, da bodo našli svoj mir in dobro voljo v naravi.

Koliko modrosti in izkušenj v tako mladem človeku! Trdo si jih je pridelal, da jih lahko deli z nami in tako gradi lepši svet. S pozitivnimi mislimi spreminjajmo sebe in tudi mi delamo svet boljši. Vse se začne s prvimi in malimi koraki. V svojem projektu Znanje za življenje ima veliko vsebin. Povabite ga in se učite! Nikoli ni dovolj izkušenj in znanj, zato jih zbirajmo. Še je čas zanje!

Zapisala Lizika Vardijan
Fotografije Ivana Parovel  ,obe članici Univerze za starejše RIC Novo mesto

Galerija

_zzzzzzzzric (1)
_zzzzzzzzric (2)
_zzzzzzzzric (3)
_zzzzzzzzric (4)
_zzzzzzzzric (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava