DL: Portret tedna - Melita Blatnik

14.6.2019 | 12:10

DL: Portret tedna - Melita Blatnik

Vedno vesela, nasmejana in prijazna, kljub obilici dela in obveznostim, ki jih ima kot žena, mama, trgovska poslovodkinja, vsestranska gasilka, katehistinja … Kajti življenjsko vodilo Melite Blatnik iz Grmovelj pri Škocjanu je: »Vedno gledam na vse pozitivno, tako lažje živim. Tudi če se zgodi kaj slabega, si rečem, da bi bilo lahko še slabše, in vedno se izkaže, da je vsaka stvar za nekaj dobra.«

Zelo se trudi za dobro svojega kraja in zaradi njene zagnanosti v gasilstvu so krajani povezani bolj kot kdaj koli prej. Melita, ki je lani kandidirala za naj gasilko v Sloveniji ter bila na koncu četrta, je namreč resnično gasilka z dušo in srcem. Z gasilstvom se je »okužila« že v otroštvu v PGD Škocjan, ko pa sta si z možem Petrom zgradila dom v Grmovljah, se je hitro pridružila tamkajšnjim gasilcem. »Razen članov ni bilo nobenih tekmovalnih ekip, nihče se ni ukvarjal z mladimi in jih izobraževal na tem področju in to sem želela spremeniti,« pravi Melita, ki je šla dobesedno od hiše do hiše in nabirala mlade gasilce.

Začela je z ekipo pionirjev in mladink, danes pa se različnih tekmovanj v gasilskih veščinah udeležuje kar po dvanajst ekip, in to od pionirjev do veteranov, od fantov do deklet. To je za tako majhno društvo neverjetno! A k njim se zaradi uspehov – otroci dosegajo najboljše rezultate v dolenjski regiji! – radi vključujejo tudi mladi iz okoliških krajev. S tekmovanj, pogosto tudi državnih, se vračajo s pokali in priznanji, za katere na policah gasilskega doma že skoraj zmanjkuje prostora in vsakokrat jim gasilci doma pripravijo topel sprejem.

Seveda brez trdega dela ne gre. Melita je zahtevna in stroga »gasilska« učiteljica, a otroci jo obožujejo, ker ima pravi pristop. Radi prihajajo na vaje, ki jih imajo kar pri Blatnikovih na dvorišču, saj pri gasilskem domu sredi vasi in ob prometni cesti ni primernega prostora. Sicer pa Melita »svoje« male gasilce za vaje po službi pobira kar z avtom po šolah in vrtcih, pri prevozih pa ji pomagajo tudi domači in nekateri zagnani starši. »Treba se je potruditi in jih navdušiti za nekaj dobrega od malega, sicer ni nič,« je prepričana Melita, ki se je v gasilstvu vseskozi izobraževala in pridobila čin višji gasilec. Je tudi operativka, bolničarka, prva posredovalka pri nudenju prve pomoči.

Za gasilstvo pa ni navdušila le najmlajših, ampak tudi ženske. Vesela je, da so nasploh bolj zastopane v gasilskih vrstah kot nekoč, in kot pravi, so vsaj v njihovem društvu nedvomno enakopravne in cenjene. Melita kot predsednica članic dolenjske regije organizira srečanja gasilk in nedavno so se zbrale prav v Škocjanu. Sicer pa ima še kup pomembnih funkcij: v domačem grmoveljskem društvu je namestnica predsednika, je predsednica komisije za članice pri GZ Novo mesto, kjer opravlja tudi naloge tajnice, dejavna je v Gasilski zvezi Slovenije itd.

A ne gre pozabiti – Melita vse to počne v prostem času! Kako zmore ob zahtevni službi? Kot trgovska poslovodkinja, v kar se je prekvalificirala po srednji kmetijski šoli, je danes vodja živil v enem od velikih novomeških trgovskih centrov in ima zelo odgovorno delo. Skrbi za vso nabavo, se dogovarja s trgovskimi potniki, izdeluje urnike zaposlenih in ureja medsebojne odnose … »A to mi je v veselje, rada delam z ljudmi, sem komunikativna, vedno pa se trudim za korekten odnos,« pove Melita, ki obenem pomaga še v družinskem podjetju, Pogrebnih storitvah Blatnik iz Hrastulj. Poprime za vse, kar je treba: skrbi, da pogrebna slovesnost teče, kot je treba, sestavi govor za pokojnika, ki ga pogosto tudi prebere, na pogrebu nosi križ in večno luč …

Energijo za vse Melita nedvomno črpa v svoji družini. Z možem Petrom, ki poleg dela v družinskem podjetju pretežno skrbi še za domačo govedorejsko kmetijo, se dobro ujemata in sta skupaj že od najstniških let. Njun dobrinos za dobrobit širše skupnosti ni ostal neopažen in leta 2015 sta skupaj prejela priznanje škocjanske občine. Razveseljujejo pa ju tudi tri hčere: 21-letna Petra si že sama služi kruh kot vzgojiteljica v Petrovem vrtcu na Otočcu, 17-letna Katja gre po sestrinih stopinjah in se uči za vzgojiteljico, osmošolka Ana pa je zagnana in uspešna športnica in trenira namizni tenis. Najbrž je odveč povedati, da so vsa tri dekleta tudi gasilke.

Melita, ki kljub vsem obveznostim z veseljem obdeluje tudi vrt, je zadovoljna, če si družina najde čas za kakšen izlet, poleti pa za oddih na morju.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 28. marca 2019

Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava