Gasilske igre slovenske papirne industrije

13.6.2019 | 09:30

Gasilske igre slovenske papirne industrije

Konec maja sta podjetje Radeče Papir Nova in Prostovoljno gasilsko društvo Jagnjenica organizirala 54. gasilske igre papirne industrije, katerih se po tradiciji udeležujejo gasilci iz krajev, v katerih močno gospodarsko panogo predstavlja papirništvo.

Po jutranjem zboru tekmovalnih ekip iz treh različnih krajev in tako tudi treh različnih tovarn papirja, so zbrane nagovorili Bojan Hrepevnik, predsednik tekmovalnega odbora (sicer član poveljstva Gasilske zveze Slovenije za celjsko regijo) in Karl Klembas v imenu Gasilske zveze Radeče, pa tudi predstavnika organizatorjev, Tomaž Režun, direktor proizvodnje v podjetju Radeče Papir Nova in Breda Šuligoj, predsednica PGD Jagnjenica.

Sledil je žreb štartnih številk in po dva tekmovalna nastopa vsake ekipe, pri kateri so se gasilci hitrostno merili v vaji z motorno brizgalno. Za končno uvrstitev se je upošteval seštevek obeh vaj, izvedba in sojenje pa sta bila v skladu s pravili CTIF, mednarodne gasilske organizacije.

Skupno je nastopilo osem ekip, pet v moški in tri v ženski konkurenci, in sicer štiri ekipe Radeče Papir Nova, katere predstavniki so bili gasilci in gasilke iz vrst PGD Jagnjenica, tri ekipe iz Sladkega vrha, kjer vzdržujejo proizvodnjo higienskega papirja v podjetju Paloma d.d. in ena ekipa iz Papirnice Vevče, v kateri proizvajajo etiketni papir in gibko embalažo.

Po zaključenih tekmovalnih nastopih  so se gasilci prestavili na nekoliko višje ležečo lokacijo, na radeški bazen, kjer so se vsi okrepčali z golažem in bogračem, nato pa je kmalu po četrti uri popoldan sledila razglasitev rezultatov.

V ženski konkurenci so slavile članice ekipe Radeče Papir Nova II, katerim so z drugim mestom sledile društvene tovarišice iz ekipe Radeče Papir Nova I, tretje mesto pa je pripadlo ekipi Palome. Medtem, ko so bile gasilke Palome na repu tekmovalne kategorije z vidika osvojenega rezultata, so se v moški konkurenci najbolj izkazali ravno njihovi moški tovariši; za prvouvrščeno ekipo Palome I sta zaostali Radeče Papir Nova I in II, četrto mesto so zasedli člani ekipe Papirnice Vevče in peto mesto člani ekipe Paloma II.

V skupnem seštevku so glede na osvojene pokale postali absolutni zmagovalci gostitelji – gasilci iz Jagnjenice, kateri ohranjajo vez med gasilstvom in papirništvom že dolga leta, so osvojili štiri pokale in s tem še petega, potrditvenega, da so se v letu 2019 najbolje odrezali kot predstavniki podjetja Radeče Papir Nova na 54. gasilskih igrah slovenske papirne industrije.

Prihodnje leto se gasilci, katere povezuje plemenito poslanstvo in vključenost v svet papirništva, znova snidejo v Količevem, kjer so jih nazadnje gostili leta 2016, v letu 2020 pa bodo 55. gasilske igre gotovo še posebej slovesne, saj bo domžalska papirnica Količevo Karton, ki je v lasti avstrijske skupine Mayr-Meinhof Karton, praznovala 100-letnico izvajanja papirne dejavnosti na sedanji lokaciji.

Doroteja Jazbec
Foto: arhiv PGD Jagnjenica

Galerija

_zzzzzzzzigre (1)
_zzzzzzzzigre (2)
_zzzzzzzzigre (3)
_zzzzzzzzigre (4)
_zzzzzzzzigre (5)
_zzzzzzzzigre (6)
_zzzzzzzzigre (7)
_zzzzzzzzigre (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava