DL: Vlaganja v športu - V mestu in na planinskem vrhu

12.6.2019 | 10:20

Na stadionu je pobočje, ki drsi, poškodovalo obodni zid in popravilo bodo morali všteti v prihodnje stroške. (Foto: M. L.)

Na stadionu je pobočje, ki drsi, poškodovalo obodni zid in popravilo bodo morali všteti v prihodnje stroške. (Foto: M. L.)

Po poteh na Lisco prihajajo številni obiskovalci, drugače ne bi mogle nastati take fotografije, kot je ta z lanske košnje na Lisci. (Foto: M. L.)

Po poteh na Lisco prihajajo številni obiskovalci, drugače ne bi mogle nastati
take fotografije, kot je ta z lanske košnje na Lisci. (Foto: M. L.)

Za športne programe nekaj manj kot poldrugi milijon evrov – Precejšen zalogaj urejanje stadiona – Vabljeni v fitnes – Planinci so zanesenjaki, a bi jim kakšen dodaten evro prišel prav

Kolikšen delež bodo v sevniškem občinskem proračunskem kolaču namenili športu, ni vprašanje, ki bi netilo spore, toda na najvišji občinski ravni se pogovarjajo tudi o tej delitvi javnih financ v lokalni skupnosti.

Za športne programe je občina namenila 1,4 milijona evrov, kar je nekaj manj kot deset odstotkov občinskega proračuna. Tako velik je delež za šport v veliki meri zaradi vlaganj na športnem področju, pojasnjuje župan Srečko Ocvirk. Med vlaganji je zlasti velik strošek urejanje stadiona. Na stadionu je na že zgrajeno obodno steno, s katero so utrdili pobočje, zdrsnila brežina in poškodovala zgornji del zidu. Voda, ki se pojavlja v pobočju, očitno preveč mehča teren, da ta ne zdrži. Večji del brežine naj bi bil stabilen, tako kot so predvidevali na začetku, in le manjši del pobočja ogroža talna voda in s to povezan plaz. »Stabilizacija terena je nekoliko drugačna od prvotno načrtovane. Prvotni načrt je predvideval pilotno steno, ki bi bila zahtevnejša in dražja, poleg tega pa bi jo v estetskem smislu težje umestili v ta prostor,« pojasnjuje župan. Do zdaj je gradnjo plačala občina iz svojega proračuna. Odkupila je zemljišča, zaradi gradnje stadiona so porušili stanovanjski hiši. Od začetka priprave na projekt je tako vložila približno 900.000 evrov.

V bližini je bazen. Potem ko so z razpisom že pripravili vse potrebno za popravilo samega bazena, bodo v prihodnje morali na podoben način urediti še prenovo strojnice bazena. Na športnem področju načrtujejo še nekaj manjših naložb. Ker športno podobo občine ustvarjajo ljubiteljska športna društva, bodo za ta razdelili preko krajevnih skupnostih okrog 13.000 evrov. Občina plačuje tudi vse stroške za popoldansko uporabo šolskih telovadnic.

Na nedavni seji občinskega sveta, kjer so razpravljali o denarju za šport, so pojasnili, da je občina lastnica naprav na javnih prostorih za fitnes in da jih zato tudi vzdržuje. »So ob fitnes napravah opozorilne table o možnosti poškodb? Je občina zavarovala opremo za fitnes za primer vandalizma,« je na možne nepredvidene stroške na športnem področju opozoril Franc Pipan, ki je prepričan, da je javni denar, namenjen športu, naložen koristno, češ da je šport zdravstvena preventiva, ki v skupnem seštevku na koncu prihrani tudi nekaj javnega denarja. Občinska uprava v zvezi s Pipanovimi vprašanji odgovarja: za oboje smo poskrbeli.

Občina Sevnice želi postati zelena turistična destinacija. Pri tem ima za dosego cilja obilo naravnih danosti, prva, ki jo običajno omenjajo v zvezi s tem, je Lisca. Ali Lisco razglasiti za nekaj, kar sodi v planinsko dejavnost, ali je treba k zadevi pristopiti drugače, je, kot kaže, vsaj malo še odprto vprašanje. O tem skuša drugim nekaj povedati Rok Petančič, predsednik Planinskega društva Lisca Sevnica, kot predstavnik javnega zavoda KŠTM Sevnica nekako član občinske sestave, ob tem pa tudi občinski svetnik. Na omenjeni seji občinskega sveta je predlagal, naj v občinskem programu športa zagotovijo vsaj 2500 evrov za vzdrževanje planinskih poti, ki so zlasti na Lisci. Te poti vzdržujejo prostovoljci Planinskega društva Lisca, a so te poti javne in jih uporabljajo vsi. Predlog po pričakovanjih ni naletel na odpor. Župan Srečko Ocvirk je pritrdil Petančiču, češ da je Lisca že postala pomembna za šport in rekreacijo ter turizem. A tudi brez tega glasu z vrha so domačini nedvomno toliko naklonjeni omenjenemu planinskemu vrhu nad Sevnico, da zanesenjakom planinskega društva podpore ne obljubljajo s figo v žepu.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 21. marca 2019

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava