29. Gumbarija

12.6.2019 | 09:50

29. Gumbarija
29. Gumbarija
29. Gumbarija

V petek, 31. 5. 2019, smo v vrtcu Gumbek v Dolenjskih Toplicah imeli na jasi že 29. Gumbarijo, zaključno prireditev našega vrtca. Poudarek smo imeli na prednostni nalogi vrtca z naslovom Eko dežela v vrtcu ter doživljanje dogajanja zgodbe Prodajamo za gumbe.

Otroke je slab mesec pred Gumbarijo v vrtcu čakalo presenečenje. Presenečenje jim je pripravil Ujtata, junak zgodbe Prodajamo za gumbe. Namesto igrač jih je v igralnici pričakal odpadni material (škatle, plastenke, zamaški, lesene deske, trakovi, blago, časopis …). V času raziskovanja odpadnega materiala je otroke s kratkim obiskom presenetil Ujtata. Prišel je v igralnico, zavrtel svoj pisan dežnik ter po igralnici raztresel gumbe. Otroci so bili zelo presenečeni ter začeli govoriti o Gumbariji.

Strokovne delavke smo otroke pri igri opazovale, jih spremljale ter beležile komentarje in njihovo igro. Glede na opazovano igro in zanimanje otrok smo strokovne delavke razvijale njihovo igro, dodajale nove izzive in s tem pridobivale ideje za delavnice na Gumbariji.

Ravno tako kot v zgodbi, smo tudi mi imeli v vrtcu stojnico s sadjem, kjer smo pri branjevki kupovali za gumbe. Z gumbi smo plačali tudi vstopnino na Gumbarijo in vstop v delavnice. S čarobnimi gumbi pa smo lahko kupili tudi sadje in pecivo.

V uvodnem programu Gumbarije so vsi otroci vrtca zaplesali. Nato smo prisluhnili pevskemu zboru ter zapeli himno vrtca. Ravnateljica Andreja Koščak in pomočnica ravnateljice Andreja Mlakar sta ob tem dvigali zastavo vrtca. Pozdravili smo predstavnika občine, Jureta Filipoviča, ki je spregovoril nekaj besed. Po končanem govoru nas je obiskal čarovnik Ujtata, ki je otroke kot vedno zelo razveselil in nasmejal. Sledile so igre po delavnicah.

Strokovne delavke smo pripravile pet delavnic, v katerih smo upoštevale ideje otrok in ki so bile v večini narejene iz odpadnega materiala. V prvi delavnici so otroci sestavljali z lesenimi barvnimi kockami, kot jim je bilo prikazano na sliki, v drugi delavnici so otroci iz pajkove mreže pobirali smeti ter jih pravilno razvrstili v ustrezne zabojnike. Tretja delavnica je bila namenjena pogumnim otrokom, saj so otroci morali premagati pot mimo različnih živali, svetlobnih in zvočnih efektov. V četrti delavnici so otroci v ladjici peljali hrano za lačna dinozavra in premagati hobotnico in zmaja, ki je stražil grad. Zadnja delavnica je bila Gumbkov tek. Otroci so tekli po gozdni poti in sledili gumbkom. Med potjo so otroke pričakale table z nalogami, ki jih je moral opraviti in nato preteči do cilja.

Mateja Bevc, vzgojiteljica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava