ŽUR VSEH KULTUR na Glavnem trgu v Novem mestu

8.6.2019 | 11:00

Bomo spet napolnili Glavni trg? (foto: arhiv)

Bomo spet napolnili Glavni trg? (foto: arhiv)

ŽUR VSEH KULTUR na Glavnem trgu v Novem mestu

Koncerti, kino na prostem, ulični spektakli, stand up, svetovna kulinarika, lutke in še in še – to je letošnji festival Teden kultur. Že enajsto leto zapored junija v Novem mestu ponuja pet dni kulturnih in kulinaričnih užitkov, s katerimi obiskovalcem pričara utrip in vzdušje različnih dežel. Na ta način promovira sožitje različnih kultur, ki živimo na istem geografskem prostoru. Festival bo potekal med 8. in 14. junijem, večinoma na prenovljenem Glavnem trgu v Novem mestu med 18. in 21. uro. Vstopnin ni.

Teden kultur je ilustracija dejstva, da živimo v narodnostno zelo pisanem mestu in da lahko prav ta raznolikost ustvari prijetno večkulturno vzdušje, ki ga radi občudujemo v mestih po svetu. Predstavniki različnih kultur, ki živijo v Sloveniji in na različne načine ohranjajo svoje izročilo, se v tem tednu predstavijo predvsem skozi umetnost in kulinariko.

Letošnji program sestavlja 12 dogodkov različnih umetniških zvrsti. Festival bo na muzejskih vrtovih slavnostno odprl koncert svetovnih glasbenih uspešnic v rock izvedbi Mešanega pevskega zbora Krka. Nato pa se bodo vsak dan od ponedeljka do petka med 18. in 21. uro na Glavnem trgu vrstile popoldanske predstave za otroke in večerni program za vse ostale.

Mini teden kultur za otroke prinaša lutkovne predstave in ulične spektakle, večerni Maxi program pa bo razveselil ljubitelje stand up komedije, plesa, glasbe in filma. V goste prihajata dve vodilni imeni slovenskega stand upa – Perica Jerković in Admir Baltić. Murat in Maša Kagao Knez bosta v svežo in urbano kombinacijo združila beatbox in ples, obeta se tudi žur z afriškim pevskim zborom Sankofa, ki poje, pleše in plete zgodbe. Ljubitelje filma pa v Kinu na prostem na muzejskih vrtovih čaka nekaj kratkih, a pretresljivih dokumentarcev s Festivala migrantskega filma ter na Berlinalu nagrajena celovečerna finska komedija o absurdnosti evropske birokracije. Festival se bo zaključil z ulično zabavo s koncerti, kulinariko, delavnicami in animacijo. Med nastopajočimi bodo tudi mladi plesalci iz treh držav, ki bodo kulturno dediščino Novega mesta na svež način interpretirali skozi koreografijo, ki bo nastajala ves teden v okviru projekta REFRESH.

Za spremljajoče festivalsko dogajanje bodo skrbeli številni ponudniki. Kulinarične radovedneže bo Hostel Situla ves teden razvajal z malicami in večerjami z vseh celin, v šestih lokalih na Glavnem trgu pa bodo obiskovalci lahko srkali posebno ponudbo pijač. Čakajo jih tudi kolo sreče, kviz, foto box in Živa knjižnica.

Podroben program je dostopen na www.tedenkultur.com. Festival bo v primeru dežja potekal na različnih prizoriščih.

Organizator festivala je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v tesnem sodelovanju z Europe Direct Novo mesto. Poleg finančnih podpornikov (Mestna občina Novo mesto, Europe Direct Novo mesto – Razvojni center Novo mesto, Krka, d. d., Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Creative Europe, Evropa za državljane) so ga omogočili tudi partnerji: Knjižnica Mirana Jarca, Dolenjski muzej, Festival migrantskega filma – Slovenska filantropija, MePZ Krka in Zavod Boter.

PROGRAM

Sobota, 8. 6. 2019

Koncert: MePZ KRKA WILL ROCK YOU

20.30 | muzejski vrtovi (v primeru dežja: Kulturni center Janeza Trdine)

Svetovne rock in pop uspešnice v izvedbi Mešanega pevskega zbora Krka in gostov. Skladbe za vse generacije. Naj se žur vseh kultur začne!

Ponedeljek, 10. 6. 2019

Lutkovna predstava: SOSEDI
18.00 | Glavni trg (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)

Samotarka Roberta ljubi mir, operna pevka Brigitte pa bučno veselje. Bosta kljub razlikam uspeli postati dobri sosedi?

Stand up: KOMEDIJA PO DOMAĆE!

20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: avla Kulturnega centra Janeza Trdine)

Pionir stand up komedije na slovenskem Perica Jerković, vedno bolj uveljavljeni komik Admir Baltić in sveži Mark Džamastagić poleg ljubezni do komedije delijo tudi ljubezen do podjetništva. Vsi so s. p.-ji.

Torek, 11. 6. 2019

Lutkovna predstava: SUPER BRINA

18.00 | Glavni trg (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)

Deklica Brina ima posebno moč – dobroto. Ji bo s to močjo uspelo premagati sebičnega Zlatoljuba, ki se hoče polastiti zlata pod njenim drevesom?

Glasbeno-plesna predstava: FEEL THE BEAT

20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)

Ko Murat in Maša Kagao Knez združita beatbox in ples, nastane LakeLess. Ko pridejo še bobnarji iz Burkine Faso in plesalci Studia XXV, nastane a(fro)ritmija. Osvežujoče in urbano!

Sreda, 12. 6. 2019

Ulična animacija: KOLUMBIJSKI RITMI

18.00 | Glavni trg (v primeru dežja: večnamenska dvorana JSKD, Novi trg 5)

Žongliranje, metanje na koš in ples – v vse to vas bo zapletel klovn Camilo v svojem glasbenem popotovanju po Južni Ameriki.

Koncert: SANKOFA – AFRIŠKE ZGODBE

20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: avla Kulturnega centra Janeza Trdine)

Žur z afriškim zborom Sankofa, ki poje, pleše in pripoveduje. Preplet živahnih ritmov in tradicionalnih afriških zgodb.

Četrtek, 13. 6. 2019

Pogovori na štiri oči: ŽIVA KNJIŽNICA

9.00–13.00 | Glavni trg (v primeru dežja: glej spletno stran)

Žive knjige so ljudje, o katerih imamo svoje mnenje: geji, begunci, Romi, vegani … izposodite si jih za klepet in preverite, kaj je res.

Akrobacije: ŽEHTA

18.00 | Glavni trg (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca)

V lavorjih lahko pomivaš posodo in pereš žehto. Če si ganski akrobat, pa jih virtuozno vrtiš na rokah in nogah, medtem ko delaš prevale.

Film: KINO NA PROSTEM

19.00–22.00 | muzejski vrtovi (v primeru dežja: Dolenjski muzej)

Kratki dokumentarni filmi s Festivala migrantskega filma, ki ježijo kožo. Za posladek pa na Berlinalu nagrajena celovečerna finska komedija o absurdnosti evropske birokracije.

Petek, 14. 6. 2019

Vse za otroke: ČAROBNOST ŽIVLJENJA

17.00 | Glavni trg (v primeru dežja: tržnica)

Pravljični otroški ples, poslikave obraza, izdelava afriških bobenčkov, foto box. In kup sladkarij. Kaj si otroci sploh še lahko želijo?

Kulturinarika: SEJEM KULTUR

17.00–21.00 | Glavni trg (v primeru dežja: tržnica)

Kuhinje sveta, koncerti, animacija, ples, delavnice in ja, celo brivnica na prostem. Pisan zaključek žura vseh kultur!

Od ponedeljka do petka
Kuhinje sveta
Hostel Situla vsak dan streže malice (10–14h) in večerje (18–21h) z vseh celin.

Multi-kulti napitki
V času Tedna kultur lahko v mestnih lokalih ugodno srkate:
Cuba libre (Pri vodnjaku), Moscow mule (Vovko Arkade bar), ginger ale (Knjigarna Goga), koktelji z mestnim ginom (Mestna kavarna), hišna piva (Pivnica Kralj Matjaž), ledeni čaj limonska trava (Čajarna Stari most).

DRPD Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava