namig za premik

Dan doživetij v Županovi jami

1.6.2019 | 10:00

Spustiti se v osrčje turistično urejene kraške jame po vrvi, kot pravi jamarji, je prav posebna izkušnja. In tudi ne prav pogosta, saj imajo le redke jame vhod, primeren za tak adrenalinski vstop. Pravzaprav je v Sloveniji le ena možnost - Županova jama pri Grosupljem.

Obiščite jo v soboto, 1. junija 2019! Od 10. ure naprej pripravljamo pustolovsko obarvan dan. Preizkusili se boste lahko še v streljanju s športnim lokom, v plezanju po naravni skali, hoji po vrvi. Posebno doživetje bo praktična delavnica preživetja v naravi - med drugim se boste naučili, kako si izdelati zavetje z različnimi materiali (in za različno vreme!). Otroke bo razveselil pravljični kotiček - dogodivščine radovednega netopirja Branka v gledališču kamišibaj.

Spust s pomočjo jamarjev bo seveda osrednja točka dogajanja. Naravnost med kapnike boste vstopili skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci davnega leta 1926. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Dejavnosti pred jamo bodo potekale na prostem, na urejeni ploščadi pred centrom za obiskovalce in v senčnem zavetju gozda. Na ogled je tudi informativna razstava o Županovi jami. Za tiste, ki jim morebiti ni do spusta, bo mogoč tudi ogled po običajni poti. Na voljo bo tudi ogled Tabora Cerovo, z obrambnim obzidje utrjene cerkve v neposredni bližini, ali pa raziskovanje gozda po naravoslovni učni poti Po sledeh Vodomca.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si ali www.facebook.com/zupanovajama, dodatne informacije so na voljo na info@zupanovajama.si ali 041/407-705.

Za obisk jame, ki je električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

‹ nazaj