Festival Sem glasba, sem mesto - Carmina Burana, ŠD Marof Novo mesto

27.5.2019 | 20:30

Festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM), ki bo letos potekal zadnji teden v maju že peto leto zapored, bo tudi tokrat na različnih prizoriščih Novega mesta ponudil pester koncertni program od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev. V sklopu festivala bo tudi tretje mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu, ki letos beleži rekordno število 36 prijavljenih pevcev in pevk do 32 leta starosti iz 8 evropskih držav.

PONEDELJEK, 27. 5., OB 20.30, ŠD Marof

Carl Orff: CARMINA BURANA

glasbeno-scenski spektakel

SToP – Slovenski tolkalni projekt / Jerneja Grebenšek, klavir / Kristina Arnič, klavir / Jaka Mihelač, bas bariton / Dejan Maksimilijan Vrbančič, tenor / Mojca Bitenc, sopran / Jaro Ješe, scenska projekcija / Jerica Gregorc Bukovec, dirigentka / Zbor slovenske filharmonije / otroški zbor / Dejan Tamše, umetniški vodja projekta

Festival bo svečano odprla Carmina Burana, mogočen scensko-glasbeni spektakel, ki bo s svojstveno čarobnostjo in dramatičnostjo pričaral nepozaben glasbeni večer. Scenska kantata Carmina Burana je ena najbolj proslavljenih glasbeno-scenskih del Carla Orffa (1895–1982), ki vedno znova navdušuje glasbeno občinstvo z enovitostjo glasbe, jezika in gibanja. Iz zbirke srednjeveških pesmi, ki jo hrani Bavarska državna knjižnica, je Orff vzel 25 pesmi različnih vsebin: pomladne, plesne in ljubezenske ter razposajene pivske pesmi. Verzi, spesnjeni v srednjeveški latinščini in deloma v stari francoščini in nemščini, ostajajo v izvirni jezikovni obliki in tako se v njih združujeta latinščina in nemščina oziroma latinščina in francoščina v svojstveno jezikovno mešanico. Prva izvedba Carmine Burane 8. junija 1937 v frankfurtski operi je bila izreden uspeh, že leta 1940 in 1941 so delo predstavili v Dresdnu in Berlinu, po končani vojni pa je kantata prodrla v svet in je danes največkrat izvajano delo našega časa.