Vzgoja otrok v digitalni dobi

26.5.2019 | 09:40

Vzgoja otrok v digitalni dobi
Vzgoja otrok v digitalni dobi
Vzgoja otrok v digitalni dobi
Vzgoja otrok v digitalni dobi

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca so obiskovalci pred kratkim prisluhnili predavanju Dore Pal Vzgoja otrok v digitalni dobi. Starši in strokovni delavci, ki se ukvarjajo z vzgojo otrok, se v tem turbulentnem času namreč pogosto sprašujejo, kako vzgajati naše otroke, da bodo zrasli v samostojne in odgovorne posameznike. Novodobne tehnologije, hitenje, pomanjkanje časa, vrednot in velikokrat neosebni odnosi mladim namreč niso najboljša popotnica za življenje.

Dora Pal je strokovna vodja programov v Društvu Projekt Človek; gestalt družinska psihoterapevtka, ki že več kot 22 let neposredno terapevtsko dela z zasvojenimi in njihovimi svojci ter izobražuje tako starše kot strokovne delavce s področja urejanja zasvojenosti. V svojem predavanju je opozorila, na kaj morajo biti starši še posebej pozorni, da njihovi otroci ne bodo postali odvisni od interneta ali računalnika ter podala nasvete, kam se obrniti po pomoč, če se zatakne.

Izpostavila je, da ne obstaja boljša ali slabša zasvojenost. Zasvojenost z nekemičnimi sredstvi, kamor sodita tudi zasvojenost z internetom oz. računalnikom, je namreč ravno tako nevarna in ima podobno dinamiko kot denimo odvisnost od alkohola ali drog. Poudarila je pomen »dovolj zdrave družine«, znotraj katere potekajo emocionalni odnosi in učinkovita komunikacija, družinski člani pa so sposobni prepoznavati in izražati raznovrstna čustva na primeren način. Zdrava družina je namreč ključni olajševalni kriterij za vse vrste odvisnosti.

Zakaj ima internet oz. računalniške igre potencial za razvoj odvisnosti? Predvsem zato, ker omogoča možnosti neskončnega ponavljanja (»levelov« oz. stopenj igre nikoli ne zmanjka, prav tako ne spletnih strani), ker se lahko vedenje ponavlja bistveno hitreje in ker ne zahteva posebnega truda (kot če denimo želiš priti na vrh hriba ali dobiti dobro oceno).

Kako pomagati? V prvi vrsti moramo biti pripravljeni tudi na spremembe pri samem sebi in znotraj družine. Usmerjati otroke v realni svet, aktivnosti in komunikacijo v živo (predvsem znotraj družine, pa tudi navzven). Premisliti o razlogih oz. čemu se izogiba z begom v virtualni svet oz. odvisnosti. Postaviti smiselna pravilna in določiti čas uporabe sodobnih tehnologij ter nadzorovati vsebine, ki si jih ogleduje (določiti urnik, postopnost glede časa uporabe kot tudi uvajanja vsebin – tehnika majhnih korakov in potrpežljivosti, načrtovanje drugih dejavnosti). Poudarek ni na popolni abstinenci, temveč kontrolirani uporabi.

Odločno odsvetuje, da imajo otroci do 12. leta svoj pametni telefon ali da ob njem preživljajo veliko svojega prostega časa, prav tako, da imajo računalnik in televizijo v svoji sobi.

Tisti, ki ste zamudili predavanje ali bi želeli izvedeti več, lepo vabljeni, da si posnetek predavanja v celoti ogledate na povezavi:

https://sl-si.facebook.com/drustvoprojektclovek/

Dogodek smo pripravili v sodelovanju z Društvom Projekt Človek.

Bojana Medle
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava