Odlični uspehi mladih slovenskih naravoslovcev; medalja tudi novomeškemu gimnazijcu Jerneju Birku

26.5.2019 | 11:40

Odlični uspehi mladih slovenskih naravoslovcev; medalja tudi novomeškemu gimnazijcu Jerneju Birku

V Almadi na Portugalskem se je s slavnostno podelitvijo sredi maja zaključila 17. evropska naravoslovna olimpijada The European Union Science Olympiad (EUSO), na kateri so slovenski dijaki zopet nastopili odlično. V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije in 144 tekmovalcev, starih največ 16 let, sta slovenski ekipi prejeli srebrni medalji in tako s končnima 7. in 10. mestom zopet dosegli odličen uspeh. Ekipi za evropsko naravoslovno olimpijado sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Prva ekipa v sestavi Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Eva Igličar in Simon Bukovšek (oba Gimnazija Škofja Loka) je dosegla 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili dijaki Marjetka Zupan (Gimnazija Bežigrad), Luka Peršolja (Gimnazija Vič) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) pa je osvojila 10. mesto. Skupno je bilo podeljenih šest zlatih odličij, zmagala pa je nemška ekipa.

Slovenski ekipi so na olimpijadi EUSO spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo, in Uroš Borjančič, mentor za fiziko.

Tekmovanje EUSO, na katerem se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike –, je bila prvič organizirana leta 2003, Slovenija se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Od leta 2012 sodelujoče slovenske ekipe sestavljajo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki vsako leto poteka pod okriljem ZOTKS. Slovenija je s svojimi tekmovalci letos na olimpijadi sodelovala že trinajstič, lani pa jo je v Ljubljani tudi uspešno organizirala. Ekipe do rešitev znanstvenih problemov pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki se izvajajo v laboratorijih, zato morajo biti tekmovalci spretni pri laboratorijskem delu, pomembno pa je tudi sodelovanje v ekipi.

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Foto: Katja Stopar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava