Žalna seja ob smrti Marka Bulca na Mirni

26.5.2019 | 08:50

 Žalna seja ob smrti Marka Bulca na Mirni
 Žalna seja ob smrti Marka Bulca na Mirni
 Žalna seja ob smrti Marka Bulca na Mirni
 Žalna seja ob smrti Marka Bulca na Mirni

V 93. letu starosti je svojo življenjsko pot sklenil častni občan Občine Trebnje (in s tem Občine Mirna) ter ustanovni član Lovske družine Mirna Marko Bulc. Žalna seja je bila domu Partizan skupaj z Občino Trebnje in Lovsko družino Mirna, udeležili so se je tudi pokojnikovi svojci. O pokojniku je v imenu lokalnih skupnosti spregovoril župan Občine Mirna Dušan Skerbiš:

"Spoštovani svojci, spoštovani udeleženci žalnega zbora ob slovesu spoštovanega Marka Bulca, častnega občana Občine Trebnje in s tem tudi Občine Mirna.

Zbrali smo se v kulturnem domu na Mirni, ki nosi v nazivu spoštljivo ime Partizan, kot je bil velik partizan in potem politik tudi pokojni Marko Bulc.

Težko se je od nekoga za vedno posloviti, saj se zavedamo, da ga nikoli več ne bo med nami, da mu ne bomo mogli izreči besede dobrodošlice, mu stisniti roko ali samo nameniti prijazen nasmeh. Ponosen sem, da sem imel to čast govoriti s tovarišem Markom Bulcem že v svoji rani mladosti, kot predsednik mirnske Mladinske organizacije in kasneje, ko sem opravljal poklicno funkcijo občinskega sekretarja Zveze socialistične mladine Slovenije v takratni skupni Občini Trebnje, nato kot predsednik sveta Krajevne skupnosti Mirna in nazadnje kot župan Občine Mirna.

Vedno mi je namenil pozornost dobrega poslušalca in mi podelil tudi kakšen nasvet. V naši družini smo se vedno spoštljivo pogovarjali o družini Bulc, saj je bila družina moje mame soseda Bulčevi domačiji, ki je bila na drugem bregu reke Mirne in drugi strani pod mirnskim mostom. Prav Bulčevi, med njimi tudi Marko Bulc, so velikokrat pomagali pri reševanju premoženja naše družine ob vodnih ujmah, ko je bila hiša Pečetovih, kot se je reklo naši domačiji, do polovice pod vodo.

Opravljal je raznovrstne zelo pomembne funkcije, ki jih pomnim: bil je član Zveznega izvršnega sveta in član predsedstva Socialistične federativne republike Jugoslavije iz Slovenije, vodja slovenske delegacije v Zboru republik in pokrajin Skupščine SFRJ, predsednik Lovske zveze Jugoslavije in tudi predsednik Mednarodne lovske zveze, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in od tega še številne druge funkcije. Mnogi se ga spominjamo kot kandidata za člana predsedstva SFRJ iz Slovenije in takrat sem obkrožil glas zanj. Kot politik je največ pozornosti namenjal gospodarskim vprašanjem in si prizadeval za izboljšanje položaja Slovenije in slovenskega gospodarstva v takratni SFRJ.

Marko Bulc je bil ves svoj čas ugleden slovenski politik, v takratni združeni Jugoslaviji, za svoje aktivno delovanje tako v času narodno-osvobodilne borbe med leti 1941-1945, kot kasneje v različnih strukturah delovanja pa prejel številna priznanja, in je tudi nosilec partizanske spomenice 1941. Takratna skupščina Občine Trebnje pa mu je 4. septembra 1983 podelila tudi naziv častnega občana Občine Trebnje.

Marko Bulc je kljub temu, da je že v rani mladosti odšel z Mirne, čutil veliko povezanost s krajem, kjer so vseskozi živeli njegovi starši, spremljal je naš razvoj in bil ponosen na dosežke takratne Krajevne skupnosti Mirna in tudi Občine Trebnje ter je bil vedno pripravljen nuditi svojo pomoč in nam svetovati pri našem razvoju.

Po odprodaji Bulčeve domačije v centru Mirne in hiše staršev na Rojah je še vedno rad hodil v zidanico na Trbincu, se udeleževal komemoracij pri spomeniku padlih partizanov na Rojah in drugih borčevskih ter pomembnejših občinskih prireditvah ali pa je samo obiskal grob svojih staršev, vse do konca pa je bil zelo aktiven član Lovske družine na Mirni.

O njegovem delovanju v času NOB in njegovem političnem udejstvovanju v takratni skupni državi Jugoslaviji in kasneje bo več spregovoril predsednik Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Trebnje, Boštjan Sladič, o tovarišu Bulcu med mirnskimi lovci pa starešina Robert Pavlin.

V imenu Občine Mirna in Občine Trebnje izrekam družini pokojnega Marka Bulca iskreno sožalje."

Ženski pevski zbor Zimzelen pod vodstvom Staneta Pečka pa je s pesmijo počastil spomin na Marka Bulca, politika in gospodarstvenika, ki se je rodil 15. avgusta 1926 v Šmarjeških Toplicah, svoje otroštvo pa je preživel na Mirni.

Njegovi družini, svojcem in bližnjim izrekamo iskreno sožalje.

besedilo: P. K. L.
fotografije: T. Š.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava