DL: Naša kulturna dediščina - Kovček in copati

25.5.2019 | 13:00

DL: Naša kulturna dediščina - Kovček in copati

Leon Štukelj je odšel na svoje zadnje veliko tekmovanje leta 1936 na olimpijske igre v Berlin, kjer je na krogih osvojil srebrno medaljo. Iz tega časa sta se ohranila dva njegova predmeta – kovček in telovadni copati.

Kovček je dal Štukelj leta 1936 namensko izdelati usnjarju v Mariboru. Izdelan je iz tršega kartona in prevlečen s svetlo rjavim usnjem, ima dva zatiča za zapiranje in ključavnico s ključem. Na njem sta se ohranili nalepki, na večji so njegovi podatki o udeležbi na olimpijskih igrah v Berlinu, na drugi pa je zapis slabše viden. Kovček, ki meri 30 cm x 45 cm x 12 cm, je bil po Štukljevih besedah ravno prav velik za vse stvari, ki jih je potreboval na potovanjih. Uporabljal ga je vse do svoje smrti, torej več kot 60 let, rad pa ga je pokazal tudi svojim obiskovalcem, o čemer priča vrsta fotografij.

Športniki so že v času med obema vojnama telovadili v gimnastičnih copatih, ki se do danes niso kaj dosti spremenili. Tudi Štukelj je 1936. uporabljal takšne copate. Gre za usnjene gimnastične copate, črne barve, številka 40. Ko so v času druge svetovne vojne Nemci zasedli njihovo družinsko hišo v Mariboru, jih je skrbno shranil in so tako še danes pomemben predmet za slovensko zgodovino športa.

Štukelj je zaradi športnih uspehov, izjemne čilosti in visoke starosti postal po letu 1996 medijsko izjemno prepoznaven. Ko se mu je na odprtju olimpijskih iger v Atlanti kot najstarejšemu prejemniku olimpijske medalje poklonil ves svet, so prihajala vabila na gostovanja z vseh koncev sveta, na katera je Štukelj odhajal s svojim legendarnim kovčkom, ki je še danes uporaben.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 7. marca 2019

Daša Kavšek, Dolenjski muzej Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava