Pohod Spoznajmo Dolenjsko: Šentjanž - Po poti rudarjev

24.5.2019 | 13:40

Pohod Spoznajmo Dolenjsko: Šentjanž - Po poti rudarjev

Spet en oblačen, deževen dan, a mi smo ga polepšali z našo pozitivno naravnanostjo, z veseljem v očeh, da gremo na pohod Spoznajmo Dolenjsko, ki ga je tokrat organiziralo DU Šentjanž. Izkazali so se kot dobri organizatorji in gostitelji z željo, da nam razkažejo Šentjanž in nas popeljejo po bližnjih hribčkih, dolinah, z neštetimi naravnimi znamenitostmi, s katerimi nas je že ob sprejemu seznanila Cvetka Jazbec. Trinajst pohodnikov našega društva se je zlilo v množici preko dvestotih udeležencev, kar pomeni, da vreme ni ovira in se veselimo pohodov, s katerimi spoznavamo širšo Dolenjsko.

Šentjanžu na Dolenjskem radi rečemo, da je pušl´c Dolenjske. Lepa, neokrnjena narava, nasadi ekoloških sadovnjakov, okoliški griči pokriti z vinogradi, prostrani gozdovi, travniki, bogata kulturna dediščina in prijazni ljudje to ime nedvomno opravičujejo. Je središče manjše kotlinice in obrobnega gričevja na vzhodnem delu Posavskega hribovja preden le to prečka reko Savo. Leži na nadmorski višini 344m.

Pot nas je vodila čez Hinje, Podboršta,Koludrje, ob potoku Hinje po rudarski tematski poti TK PAV, ki je lahka pohodna pot, speljana po popolnosti naravne idile, kjer gozd počasi prehaja v pragozd. Na poti smo občudovali mogočno duglazijo, ki je kraljica naših gozdov. Tu in tam nas je preplašil duh knapca, ki leta naokoli. Pestrost tematski poti doda učni prostor pri Črni Mlaki z ostanki nekdanjega rudarjenja, nato še sprehod naprej do ostankov sledi vzpenjače, kjer so nekoč tovorili premog. Največjo naravno dediščino predstavljata Črna in Rdeča mlaka, ki sta danes življenjski prostor za mnogo različnih živalskih in rastlinskih vrst.

Rdeča nit poti je premogovništvo v povezavi z ostalimi naravnimi in zgodovinskimi danostmi tega področja.

Spustili smo se v dolino, uživali v panoramskih pogledih in se vrnili v Šentjanž, kjer smo ob pesmih naših pevcev pod taktirko Jožeta Torija uživali ob dobrotah in pijači gostiteljev. Predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec nam je zaželel še veliko pohodov in druženj, ki nas bogatijo in nas napolnijo z veseljem in mladostjo, ki jo nosimo v sebi. Povedanih je bilo nekaj lepih misli o druženju, prijateljstvu in naših popotovanjih po lepih dolenjskih gričkih!

Elica Pavlič, DU Dolenjske Toplice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava