DL: Kdaj urejena cesta od krožišča v Kandiji proti Šmihelu?

24.5.2019 | 14:05

ŽP Kandija (foto: arhiv)

ŽP Kandija (foto: arhiv)

Majda iz Novega mesta sprašuje, kdaj je v načrtu preplastitev ceste od krožišča pri železniški postaji Kandija proti Šmihelu. Kot stanovalka ob tej cesti ve, da je cestišče že zelo uničeno zaradi gostega prometa in težkih tovornjakov. »Za varnost bi morali najprej urediti cesto. Zato tudi ne razumem, da se občina pogosto prej loteva kolesarskih stez za rekreativce kot pa ceste. Po mojem mnenju je prva cesta,« je dejala. Omenila je še neznosen hrup, ki ga poslušajo stanovalci ob tej cesti, a tu se verjetno ne da storiti ničesar. Opazila je tudi, da se, odkar je bilo uvedeno postajališče na progi pri Šolskem centru Novo mesto, številni vlaki čez dan vozijo prazni in brez smisla. Dijaki prihajajo v šolo med 7. in 8. uro in odhajajo domov med 14. in 15. uro. »Prazni vlaki pa vozijo kar naprej, kar je nesmiselno in tudi neracionalno. Opažam, koliko dela ima postajonačelnik, ko kar naprej spušča in dviguje zapornice ter gleda, da ne bo kak avto ostal na progi, pogosto spuščene zapornice pa seveda tudi ustavljajo promet in jezijo voznike. Kdo odloča o tem?«

Na Mestni občini Novo mesto odgovarjajo, da gradnje kolesarskih in peš povezav ne potekajo na račun vzdrževanja cest. »Omenjena cesta je državna in jo v zadnjih letih v sodelovanju z državo prenavljamo po odsekih – lani najbolj problematičen del med Šukljetovo in šmihelsko cerkvijo, letos nadaljujemo od Šukljetove do odcepa za Regrške Košenice, v nadaljevanju pa tudi odsek od cerkve mimo osnovne šole do pokopališča. Intenzivno izboljševanje prometne infrastrukture na širšem šmihelskem območju smo v zadnjih letih izvedli tudi na področju zdravstvenega kompleksa (zdravstveni dom in bolnišnica), uredili smo dolga leta problematičen most čez Težko vodo, načrtujemo pa tudi južno povezovalno cesto in novo šmihelsko obvoznico,« sporočajo in dodajajo, da so vozni redi vlakov v pristojnosti Slovenskih železnic.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 28. februarja 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

24.5.2019+2     + (3)     – (1)     Oceni siromak 

Res je za kolesarske steze je denar za ulice in ceste preplastit pa ni denarja???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

24.5.2019+5     + (5)     – (0)     Oceni matjaz 

A tako? Pravite da ste intezivno naredili izboljšave tudi v zdrastvenemu kompleksu. Kaj to v vašem primeru pomeni, da ste promet speljali mimo bolnice. To vam je res uspelo, kolegi v sosednjem bolnišničnem oddelku, ki imajo prostore obrnjene k cesti, mi pravijo da imajo probleme s kalibriranjem aparatur zaradi treslajev in hrupa ki ga povzroča pregost promet mimo bolnišnice. Pa tudi delo v takem okolju ni prijetno. To mi res ni jasno, da je to Novo mesto unikum na svetu, da gre ves promet speljat mimo bolnišnice. V normalnih družbah v okolici zdarvstvenih kompleksov zapirajo ceste ali omejujejo promet, tu pri nas pa se mimo vozi polovica mesta. Če ne drugega, bi lahko zaprli cesto vsaj za tovorni promet, sicer pa v tem mestu ni za pričakovati kake normalne presoje ali dejanj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava